Matarela ponovo izabran za predsjednika Italije: U osmom krugu osvojio potrebnu većinu

Matarela (80) je ranije više puta rekao da ne namjerava da ostane na funkciji

8366 pregleda 2 komentar(a)
Matarela, Foto: Reuters
Matarela, Foto: Reuters

Italijanski predsjednik Serđo Matarela izabran je večeras na novi sedmogodišnji mandat šefa države.

On je pobijedio u osmom krugu glasanja u Parlamentu osvojivši potrebnu većinu od 505 glasova (prosta većina plus jedan) od 1.009, javio je Asošijeted pres.

Matarela je ranije danas pristao da služi drugi mandat nakon što koalicione stranke nisu uspjele da se dogovore oko kompromisnog kandidata za tu funkciju.

Ministarka za regionalna pitanja Marijastela Đelmini pozdravila je, objavljujući njegovu odluku da ostane na funkciji, "osjećaj odgovornosti i privrženost zemlji i njenim institucijama" bivšeg sudije Ustavnog suda, prenijela je italijanska Ansa.

Šefovi parlamentarnih stranaka izašli su danas poslije sastanka sa Matarelom u predsjedničkoj palati navodeći da je "prošlo dobro".

Vođa Demokratske partije lijevog centra Enriko Leta zahvalio je Matareli ocijenivši da je njegova odluka izbor velikodušnosti prema zemlji i to suštinski, važan i neophodan.

"Mislim da je divan dan za Italiju i važan za italijansku politiku", rekao je Leta.

Stranke u vladajućoj koaliciji u Italiji objavile su danas da su se složile oko ponovnog izbora odlazećeg predsjednika Serđa Matarele na to mjesto, strahujući za političku stabilnost zemlje u slučaju da ne uspije da se nađe njegov nasljednik, prenijela je ranije agencija Frans pres.

Matarela (80) je ranije više puta rekao da ne namjerava da ostane na toj funkciji. Uprkos tome on je dobio gotovo 400 glasova u sedmom krugu glasanja u parlamentu za predsjednika te zemlje, a za izbor je neophodno najmanje 505 glasova.

Mjesto predsjednika u Italiji je protokolarno, ali on ima važnu ulogu u slučaju političke krize u zemlji gdje je politička scena vrlo rascjepkana.

Predsjednik ima ovlašćenja da raspusti parlament, da imenuje premijera i može da odbije mandat da vladaju koalicije koje smatra suviše krhikim.

Matarela je već imao vrlo buran sedmogodišnji mandat, između političkih kriza i koronavirusa, i nije bio voljan da ostane još jedan mandat. Prema današnjim navodima medija premijer Mario Dragi je dugo bio na sastanku sa njim pokušavajući da ga ubijedi da prihvati novi mandat.

Sicilijanski sudija koji je bio malo poznat prije dolaska na mjesto predsjednika 2015. godine umio je diplomatski da upravlja teškom političkom situacijom, što cijene sve italijanske partije.

Bonus video: