Posljedice snažne oluje u Evropi

Snažna oluja, s brzinom vjetra od skoro 140 kilometara na sat juče je (29.1.) zahvatila Veliku Britaniju. Najmanje dvije osobe su poginule.

15590 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Snažno olujno nevijerme pogodilo je noćas Evropu - pogotovu sjeverne, priobalne djelove kontinenta. Nekoliko ljudi je poginulo, a velika je i materijalna šteta.

Snažna oluja, s brzinom vjetra od skoro 140 kilometara na sat juče je (29.1.) zahvatila Veliku Britaniju. Najmanje dvije osobe su poginule.

U centralnoj Engleskoj u selu Vinothdejl devetogodišnji dječak je poginuo nakon što je na njega palo drvo, a tom prilikom je teško povrijeđen muškarac koji je bio s njim. Na isti način je smrtno stradala 60-godišnja žena u istočnom škotskom priobalnom gradu Aberdinu. Više od 130.000 domova i prodavnica širom Britanije je privremeno ostalo bez električne energije zbog prekinutih vodova, a nova oluja već se sprema na sjeveru Britanskih ostrva.

U Poljskoj je dvadesetsedmogodišnji vozač poginuo kada je na njegov automobil palo drvo. U toj nesreći na sjeveru zemlje povrijeđena je još jedna osoba. Vatrogasci su širom zemlje bili u hiljadama akcija spasavanja. Prema podacima vlasti, oko 680.000 domaćinstava u Poljskoj privremeno je bilo bez struje.

U Češkoj je nevrijeme otežalo gašenje požara u skladištu u Mladoj Boleslavi, 50 kilometara sjeveroistočno od prijestonice Praga. Više od stotinu vatrogasaca satima se borilo sa vatrom. I u Češkoj je više od 30.000 domaćinstava ostalo bez struje. Na mnogim mjestima moralo da se sklanja oboreno drveće.

U Danskoj je u pripravnosti 10.000 spasilaca, dok je na ostrvu Zeland, na kojem se nalazi glavni grad Kopenhagen, iz predostrožnosti obustavljen gotovo sav regionalni saobraćaj vozova i zatovren most koji povezuje Kopenhagen sa Švedskom.

Šteta od nevremena prijavljena je iz Švedske i Norveške.

Velike štete i jedan smrtni slučaj i u Njemačkoj

U mjestu Belic u Brandenburgu jedan muškarac je poginuo od udaraca velikog izbornog plakata (ili možda bilborda) koji se otkačio, a bio je postavljen povodom izbora zakazanih za sljedeću nedjelju.

U Bremenu je teško povrijeđen pješak kojeg pogodilo od snažnog vjetra iščupano drvo.

Meteorolozi su konstatovali da je vrhunac nevremena u Njemačkoj bio noćas između 1 i 3 sata ujutro. Najveća izmjerena brzina vetra bila je 127 kilometara na sat.

Snažan plimski talas preplavio je sinoć i riblju pijacu na samoj obali u Hambrgu. Nivo vode je bio 5,20 metara iznad normalne plime. Jedan teretni brod zaglavio se ispod mosta koji je deo autoputa A255 koji je morao da bude zatvoren. Akcija spasavanja je trajala 6 sati.

Zbog štete od oluje u sjevernoj Njemačkoj nastali su ogromni problemi i u željezničkom saobraćaju. Posebno su pogođene linije brzog voza ICE između Hamburga i Bremena, te između Hamburga i Berlina.

Bonus video: