Ekonomija eurozone primjetno usporila u posljednjem tromjesečju

Glavni razlog usporavanja ekonomija eurozone bio je skok broja novih infekcija koronavirusom koji je doveo do novih ograničenja i odvratio oprezne potrošače od trošenja novca na restorane, hotele i zabavu

1632 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska ekonomija je primjetno usporila u posljednjem tromjesečju 2021. godine, usljed novog skoka broja novih infekcija koronavirusom, problema u isporuci robe i rasta cijena energenata.

U 19 zemalja eurozone, ekonomija je u posljednja tri mjeseca prošle godine porasla 0,3 odsto, saopštila je danas agencija EU za statistiku. U trećem tromjesečju u eurozoni je zabilježen rast od 2,2 odsto.

U eurozoni je u cijeloj 2021. zabilježen rast od 5,2 odsto, što ukazuje da je oporavak Evrope od pandemije sporiji nego u SAD, gdje je rast u 2021. iznosio 5,7 odsto.

Usporavanju ekonomije eurozone najviše je doprinijela Njemačka, najveća evropska ekonomija koja je obično motor rasta, gdje je u četvrtom tromjesečju zabilježen pad od 0,7 odsto.

Sa druge strane, Francuska, druga ekonomija eurozone, zabilježila je rast od 0,7 odsto u posljednjem kvartalu i od sedam odsto u cijeloj godini.

Glavni razlog usporavanja ekonomija eurozone bio je skok broja novih infekcija koronavirusom koji je doveo do novih ograničenja i odvratio oprezne potrošače od trošenja novca na restorane, hotele i zabavu.

Na slabiji rezultat u posljednjem tromjosečju 2021. godine uticali su i poremećaji u lancu snabdijevanja, zbog kojih izvozno orijentisan proizvodni sektor eurozone nije u mogućnosti da isporuči dovoljnu količinu robe, kao i više cijena nafte, prirodnog gasa i električne energije, koje opterećuju i preduzeća i građane.

Bonus video: