Rahoj: Prvi korak biće smjena Pudžemona i njegovih ministara

Rahoj je to rekao u obraćanju gornjem domu španskog parlamenta, koji danas treba da glasa o aktiviranju člana 155 Ustava, odnosno preuzimanju nadležnosti Katalonije, u cilju spriječavanja nezavisnosti tog regiona, navodi AP
98 pregleda 0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2017. 10:26h

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas da će prvi potez njegove vlade biti smjena predsjednika Katalonije Karlesa Pudždemona i njegovih ministara, ako španski Senat odobri primjenu specijalnih ovlašćenja protiv katalonskih vlasti.

Rahoj je to rekao u obraćanju gornjem domu španskog parlamenta, koji danas treba da glasa o aktiviranju člana 155 Ustava, odnosno preuzimanju nadležnosti Katalonije, u cilju spriječavanja nezavisnosti tog regiona, navodi AP.

Rahoj je rekao da je "ono što se dešava u Kataloniji čisto kršenje zakona, demokratije i prava svih" i da "to ima posljedice".

On je naveo da su vanredne mjere jedini izlaz iz krize i da aktiviranje specijalnih ovlašćenja nema za cilj oduzimanje sloboda Katalonaca već njihovu zaštitu.

Rahoj je u subotu zatražio od Senata da ga ovlasti da smjeni katalonske separatističke lidere i uvede direktnu upravu Madrida nad Katalonijom, da ograniči ovlašćenja katalonskog parlamenta, kao i da ovlasti špansku Vladu da raspiše vanredne izbore za katalonski parlament.

Katalonski parlament kasnije danas takođe će odžati posebnu sjednicu, tokom koje bi mogla zvanično da bude proglašena nezavisnost tog regiona na sjeveroistoku Španije.

Politička kriza između Barselone i Madrida produbila se poslije 1. oktobra, kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.

Bonus video: