Komisija EU klasifikovala gas i atomsku energiju kao prelazne održive djelatnosti

"Izdvojene su djelatnosti u oblasti gasa i nuklearne energije usklađene sa klimatskim i ekološkim ciljevima Unije" i privatna ulaganja u te oblasti su važna za tranzicioni period do potpunog napuštanja djelatnosti koje zagađuju životnu sredinu, kao što je proizvodnja uglja, ocijenila je Komisija

3881 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska komisija predstavila je danas akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, koji treba da doprinese borbi protiv klimatskih promjena, a u njoj su, uprkos protivljenju nekih članica EU, obuhvaćene i određene energetske djelatnosti iz sektora gasa i nuklearne energije.

Komisija je u saopštenju navela da je cilj taksonomije da usmjerava privatna ulaganja u djelatnosti potrebne za ostvarenje klimatske neutralnosti. Ocjenjuje se da EU uz velika privatna ulaganja može do 2050. godine da ostvari klimatsku neutralnost.

Komisija je ocijenila da su "izdvojene djelatnosti u oblasti gasa i nuklearne energije usklađene sa klimatskim i ekološkim ciljevima Unije" i da su privatna ulaganja u te oblasti važna za tranzicioni period do potpunog napuštanja djelatnosti koje zagađuju životnu sredinu, kao što je proizvodnja uglja.

U saopštenju se naglašava da će te djelatnosti u oblasti gasa i atomske energije moći da budu smatrane prelaznim djelatnostima pod uslovom da ispune "jasne i stroge uslove" utvrđene u taksonomiji, prenosi portal Euraktiv Srbija.

"Za djelatnosti u oba sektora uslov je da doprinose tranziciji prema klimatskoj neutralnosti. Za djelatnosti u sektoru nuklearne energije da ispunjavaju sve zahtjeve nuklearne bezbjednosti i zaštite životne sredine. Za djelatnosti u sektoru gasa da doprinose prelasku sa uglja na obnovljive izvore energije. Na sve te djelatnosti primjenjuju se i specifični dodatni uslovi", koji su navedeni u aktu koji je usvojila Evropska komisija.

Pored toga, preduzetnici će imati specifičnu obavezu objavljivanja informacija o svojim djelatnostima u oblasti gasa i nuklearne energije, navela je Komisija.

Dodaje se da je usvojeni tekst rezultat konsultacija sa stručnom radnim grupom članica EU za održivo finansiranje, a da su uvaženi i komentari Evropskog parlamenta, na osnovu čega je Komisija, između ostalog, prilagodila kriterijume tehničke provjere i zahtjeve za objavljivanje informacija da bi bili jasniji i korisniji.

Izvršni potpredsjednik Evropske komisije za ekonomiju koja radi za ljude Valdis Dombrovskis rekao je da je klimatska neutralnost "misija i obaveza" i da je usvojeni akt "podrška pravednoj privrednoj tranziciji EU i most prema sistemu zelene energije iz obnovljivih izvora.

"Njime ćemo ubrzati privatna ulaganja koja su nam potrebna već u ovoj deceniji, povećati transparentnost i objavljivanje informacija, tako da ulagači mogu da donose utemeljene odluke, čime će se izbjeći i manipulativni zeleni marketing", rekao je Dombrovskis.

Komesarka za finansije Mejred Mekginis izjavila je da je povećanje privatnih ulaganja u tranziciju preduslov za ostvarenje klimatskih ciljeva EU.

Utvrdili smo stroge uslove jer želimo da olakšamo finansijsku podršku tranziciji i napuštanju štetnih izvora energije kao što je ugalj. Osim toga, nastojimo da povećamo transparentnost tržišta i na taj način investotorima olakšamo odlučivanje o ulaganjima u sektorima gasa i nuklearne energije", rekla je Mekginis.

Kao naredni korak, Usvojeni akt će biti dostavljen Evropskom parlamentu i Savetu EU, koji su Komisiju i ovlastili za njegovo usvajanje. Parlament i Savet će imati četiri mjeseca za provjeru dokumenta i eventualne prigovore.

Nakon isteka tok roka i ako ne bude prigovora, akt će stupiti na snagu, a počeće da se primjenjuje od 1. januara 2023.

Pojedine zemlje članice imale su primjedbe na predloženu taksonomiju, posebno na uključivanje nuklearne kao održive energije, ali su ostale u manjini, a i eventualne primjedbe u Savjetu EU moraju biti usvojene kvalifikovanom većinom.