Ginekolog biološki otac 21 djeteta

Holandski ljekar koristio svoju spermu za vještačku oplodnju bez znanja pacijentkinja

23247 pregleda 22 reakcija 14 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Jedan ginekolog iz Holandije začeo je 21 dijete i možda još desetine njih koristeći svoju spermu tokom liječenja bračnih parova od steriliteta, pokazala je istraga.

Jos Bik je radio u u bolnici Elizabet u Liderdropu, koja je sada dio medicinskog centra Arlijn, u periodu između 1973. i 1998, a preminuo je 2019. godine, prenio je „Gardijan”.

Parovi koji su išli na vještačku oplodnju kod Bika očekivali su da će spermu dobiti od anonimnih donatora, navodi britanski list. Iz bolnice je saopšteno da smatraju da Bik nikome nije rekao istinu.

Skandal je izbio nakon što je jedna organizacija, koja pronalazi biološke roditelje osoba rođenih upotrebom anonimnih donacija, utvrdila poklapanje Bikove DNK sa 21 djetetom čije su majke liječene od steriliteta na njegovoj klinici u periodu između 1973. i 1986.

Grupa nazvana Fiom, kontaktirala je bolnicu u junu prošle godine. Bolnica je nakon toga angažovala nezavisnu komisiju da istraži slučaj.

Peter Jue, član borda direktora bolnice, kazao je da ne može odbaciti mogućnost da je Bik biološki otac još mnogo djece čije je majke liječio. „Šokirani smo. Jasno je da ovo značajno utiče na roditelje i djecu”, kazao je Jue.

Bolnički podaci iz tog perioda ne postoje, stoga je upućen javni poziv ljudima da istupe ako misle da bi mogli biti žrtve.

Bik je treći ginekolog u Holandiji za kojeg je utvrđeno da je koristio svoju spermu u procesu vještačke oplodnje pacijentkinja.

U oktobru 2020, DNK testovi su pokazali da je ginekolog Jan Vildšut, koji je preminuo 2009, bio biološki otac 17 djece. Prethodne godine utvrđeno je da je doktor Jan Karbat koristio svoju spermu za začeće 49 djece.

Jue je kazao da se protokoli iz 1970-ih i 80-ih godina značajno razlikuju i odnosu na današnje.

Bolnica je u saopštenju navela da „djeluje da je doktor donirao svoju spermu i koristio je da kod pacijentkinja koje su očekivale spermu anonimnih donatora".

„U godinama kada je ovaj doktor radio gotovo da nije bilo nikakvih regulativa za ove programe. To oblast je bila tek u povoju”.

„Željeli bismo da naglasimo da je situacija danas potpuno drugačija. Koristimo nacionalne protokole i postupamo krajnje oprezno. Naše radne metode redovno provjeravaju revizori”.

Prema zakonu koji je stupio na snagu 2004. godine, Holanđani imaju pravo da znaju identitet bioloških roditelja kada napune 16. godina.

Bonus video: