Ukradena rimska statua vraćena poslije skoro pola vijeka

Statua visoka 40 centimetara iskopana je na mjestu galo-rimskog sela Vertilum u istočnoj Francuskoj 1894. godine i godinama kasnije predstavljena je na izložbi najboljih francuskih umjetničkih djela u Parizu

7294 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Twitter/brand_arthur
Foto: Twitter/brand_arthur

Skoro pola vijeka nakon što je ukradena, rimska statua boga Bahusa vraćena je u francuski muzej gdje je bila izložena.

Lopovi su u decembru 1973. odnijeli bronzu iz 1. vijeka, zajedno sa 5.000 rimskih novčića.

Umjetnički detektiv Artur Brand pronašao je statuu kod neimenovanog austrijskog kolekcionara.

"Pedeset godina nakon krađe nečuveno je da se nešto vrati, obično je uništeno", rekao je on za BBC.

Statua visoka 40 centimetara iskopana je na mjestu galo-rimskog sela Vertilum u istočnoj Francuskoj 1894. godine i godinama kasnije predstavljena je na izložbi najboljih francuskih umjetničkih djela u Parizu.

Kada je Brand ove sedmice vratio statuu muzeju, direktorka Ketrin Mone rekla je da je shvatila koliko je ljepša od kopije koja je bila izložena.

Holandski istražitelj umjetnosti, koji je izgradio reputaciju po pronalaženju ukradenih remek-djela širom svijeta, rekao je da je muzej bio "zaprepašćen" kada im je rekao da je pronašao nestalu statuu.

Opisao je kako ga je kontaktirao klijent koji je želio da sazna više o statui nakon što mu je ponudio austrijski kolekcionar, koji je kupio.

Nije bilo baze podataka 1973. godine, ali je Brand na kraju pronašao referencu u arheološkom časopisu iz 1927. godine, a francuska policija je pronašla njihov izvještaj iz vremena krađe.

"Kontaktirao sam kolekcionara. On nije želio da ima ukradeni komad u svojoj kolekciji pa je odlučio da ga vrati", rekao je Brand.

Bonus video: