Francuska za reformu migracione politike, jačanje granica EU i solidarnost u prihvatu azilanata

Podržan predlog Makrona za formiranje političkog upravnog savjeta Šengena

2025 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuska je izrazila nadu u sprovođenje reforme migracione politike Evropske unije (EU), zalažući se za jačanje spoljnih granica i "obaveznu solidarnost" među državama članicama kada je riječ o prihvatu azilanata.

Poslije jučerašnjeg sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova u Lilu, na sjeveru Francuske, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozdravila je, kako je rekla, novi elan u diskusijama o evropskom paktu o migracijama i azilu.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, čija zemlja predsjedava Uniji u prvoj polovini 2022, ranije je naveo reformu Šengena kao jedan od prioriteta, tražeći veću efikasnost protiv neregularne migracije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je juče da je podržan predlog Makrona za formiranje političkog upravnog savjeta Šengena.

Prvi sastanak tog savjeta mogao da se održi 3. marta, za kada je planirano da se ponovo okupe ministri unutrašnjih poslova EU.

Francuska se zalaže za bolju kontrolu spoljnih granica i pojačan mehanizam propuštanja s ciljem da države članice prihvate princip obavezne solidarnosti sa zemljama EU koje se geografski nalaze na prvoj liniji za dolazak migranata, kao što su, na primjer, Italija i Malta.

Ideja je da sa ovim kontrolama bude "manji migracioni pritisak", a time i manje izbjeglica koje bi trebalo prihvatiti među zemljama koje bi bile spremne da ih dočekaju, rekao je Darmanen na konferenciji za novinare na kraju sastanka u Lilu.

Bonus video: