Stoltenberg novi guverner norveške centralne banke

Iako je mjesto guvernera centralne banke otvoreno od 1. marta, Stoltenberg je kazao da će prvo odraditi mandat u NATO-u koji završava krajem septembra

3496 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg postaće novi guverner norveške centralne banke, objavila je vlada Norveške, uprkos prigovorima opozicije da bi imenovanje bivšeg premijera moglo umanjiti nezavisnost Norges Banke.

Iako je mjesto guvernera centralne banke otvoreno od 1. marta, Stoltenberg je kazao da će prvo odraditi mandat u NATO-u koji završava krajem septembra, prenosi SEEbiz.

Stoltenberg će biti zadužen za određivanje kamatnih stopa i upravljanje finansijskom stabilnošću, kao i za nadzor nad norveškim državnim fondom, najvećim na svijetu s imovinom od 1,4 biliona dolara.

"Bio sam zabrinut oko pronalaska najboljeg guvernera centralne banke za Norvešku. Uvjeren sam da je to Jens Stoltenberg", poručio je u saopštenju ministar finansija, Trygve Slagsvold Vedum.

Stoltenberg je po zanimanju ekonomista, a prethodno je kao čelnik Laburističke stranke bio norveški premijer od 2000. do 2001. te od 2005. do 2013.

Godinu kasnije postao je generalni sekretar NATO-a.

Zamjenica guvernera centralne banke i glavna Stoltenbergova suparnica za preuzimanje čelnog mjesta, Ida Wolden Bache, biće privremena guvernerka do kraja septembra, objavila je vlada.

Bonus video: