U lavinama u Austriji za dva dana poginulo osam osoba

Prema austrijskom sistemu za upozorenje od lavina, u brojnim planinskim područjima te zemlje postoji velika opasnost od lavina. Na ljestvici rizika od pet stepeni sva su spomenuta područja na trećem mjestu po opasnosti

15162 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U tri odvojene lavine u sjevernoj Austriji u petak i subotu život je izgubilo osmoro ljubitelja sniježnih sportova, objavili su zvanični izvori.

Četvoro Šveđana i njihov lokalni vodič poginuli su u petak u pokrajini Tirol, u regionu na granici sa Švajcarskom.

Švedski državljani su se kretali izvan staze u pratnji planinskog vodiča, kada se iznad njih počela rušiti 400 metara široka sniježna lavina. Jednog člana grupe snijeg je samo djelmiično zatrpao pa je uspio mobilnim telefonom da nazove prijatelja u Švedskoj, prenosi agencija Hina.

Taj čovjek je o njegovom pozivu obavijestio osobu koja je takođe putovala s grupom, no tog se dana nije pridružila obilasku. Odmah su obaviještene spasilačke službe i 42-godišnji Šveđanin je preživio.

Vlasti su u subotu objavile da je u petak u lavini smrtno stradala još jedna osoba na planini Knedelkof u pokrajini Forarlberg. Snijeg je zatrpao muškarca dok se s grupom kretao izvan pripremljenih planinskih staza.

Premda su ostali iz grupe uspjeli brzo da ga izvuku iz snijega i odmah započeli s reanimacijom, muškarac je preminuo. Policija još nije izvijestila odakle je poginuli muškarac.

U trećem nanosu lavine poginule su dvije osobe, starosti 60 i 61 godine. Pronađene su mrtve nešto poslije ponoći u Tirolu.

Prema austrijskom sistemu za upozorenje od lavina, u brojnim planinskim područjima te zemlje postoji velika opasnost od lavina. Na ljestvici rizika od pet stepeni sva su spomenuta područja na trećem mjestu po opasnosti.

Zbog svježeg snijega koji je napadao u četvrtak i petak, samo u Tirolu je evidentirano više desetina lavina, piše u objavi austrijskog sistema upozorenja.

Bonus video: