"potrebno povećati udio vakcinisanih"

Slovenija: 7.458 novozaraženih, dostignut vrh petog talasa epidemije koronavirusa

Imunolog Alojz Ihan kazao je da je opasno to što su oni koji su se sada zarazili dominantnom omikron varijantom slabije zaštićeni od onih koji su se bili zaraženi ranijim varijantama jer im imunitet traje znatno kraće

3479 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz jedne bolnice u Sloveniji, Foto: Reuters
Detalj iz jedne bolnice u Sloveniji, Foto: Reuters

U Sloveniji je u posljednja 24 sata PCR i brzim antigenskim testovima potvrđeno 7.458 zaraza koronavirusom, što je osjetno manje nego prije sedam dana, objavio je u nedjelju slovenački Institut za javno zdravlje (NIJZ).

NIJZ procjenjuje da je u zemlji trenutno 190.596 aktivnih zaraza, sedmodnevni prosek inficiranosti u jednom danu iznosi 13.150, a 14-dnevna incidencija je 9.040, prenijela je Hina.

Direktor NIJZ-a Milan Krek kazao je da je peti talas epidemije time dostigao vrhunac, ali je upozorio da opasnost od ponovnog rasta ostaje zbog zaraznije omikron varijante i njenog podtipa.

Ako bi se pojavile nove varijante, broj novozaraženih opet bi počeo da se povećava, upozorava on.

Imunolog Alojz Ihan kazao je danas da je opasno i to što su oni koji su se sada zarazili dominantnom omikron varijantom slabije zaštićeni od onih koji su se bili zaraženi ranijim varijantama jer im imunitet traje znatno kraće.

Stoga je svakako potrebno povećati udio vakcinisanih u populaciji koji još nije dostigao ni 58 odsto ukupnog stanovništva, dodao je.