Slovačka odobrila ugovor o vojnoj saradnji sa SAD

Prema ugovoru, vojska SAD može da koristi dvije slovačke vazdušne baze Malacki i Sliak na 10 godina, dok će Slovačka, članica NATO kao i SAD, dobiti 100 miliona dolara od SAD da modernizuje baze

2472 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slovački parlament i predsjednica juče su odobrili ugovor o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ugovor o odbrambenoj saradnji usvojen je sa 79 prema 60 glasova u parlamentu od 150 mjesta, u glasanju podijeljenom među poslanicama četiri stranke vladajuće koalicije i opozicija.

Prema ugovoru, vojska SAD može da koristi dvije slovačke vazdušne baze Malacki i Sliak na 10 godina, dok će Slovačka, članica NATO kao i SAD, dobiti 100 miliona dolara od SAD da modernizuje baze.

Sporazum su 3. februara u Vašingtonu potpisali državni sekretar SAD Entoni Blinken i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ. Juče ga je ratifikovala predsjednica Zuzana Čaputova.

U parlamentu se glasalo u vrijeme kada se strahuje da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu. Rusija je nagomilala više od 100.000 trupa blizu svoje granice sa Ukrajinom, ali naglašava da nema namjeru da napadne tu zemlju. Slovačka se graniči sa Ukrajinom.

Sporazum je podržala vlada premijera Eduarda Hegera, koji je rekao da će se time znatno pojačati slovačka bezbjednost. Ali, njemu se oštro protivi opozicija, koja tvrdi da se time ugrožava suverenitet zemlje, omogućuje moguće stalno prisustvo američkih vojnika na slovačkoj teritoriji i čak omogućuje moguće raspoređivanje nuklearnog oružja u Slovačkoj.

Slovačka i američka vlada odbacuju te optužbe.

Hiljade ljudi protestovalo je protiv sporazuma ispred zgrade parlamenta u Bratislavi dok su poslanici raspravljali o njemu.

SAD ima takve sporazume sa još 23 NATO članica, uključujući Poljsku i Mađarsku, još dvije zemlje koje se graniče sa Ukrajinom na istočnom krilu Alijanse.

Svako konkretno raspoređivanje američkih snaga traži odobrenje slovačke vlade i parlamenta.

Bonus video: