london je poslao "specijalne snage" Ukrajini

Ruski ministar odbrane: Odnosi Londona i Moskve gotovo na nuli

"Nažalost nivo naše saradnje je gotovo na nuli i uskoro će preći ispod nule i otići u negativan prostor, što ne bi bilo poželjno", ocijenio je Šojgu, prenose ruske novinske agencije

2435 pregleda 6 komentar(a)
Sergej Šojgu, Foto: Shutterstock
Sergej Šojgu, Foto: Shutterstock

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocijenio je danas da su odnosi između Londona i Moskve na najnižem nivou tokom susreta sa svojim britanskim kolegom Benom Volesom, u jeku rusko-zapadne krize oko Ukrajine.

"Nažalost nivo naše saradnje je gotovo na nuli i uskoro će preći ispod nule i otići u negativan prostor, što ne bi bilo poželjno", ocijenio je Šojgu, prenose ruske novinske agencije.

On je pored toga pozvao Zapad da prestane da šalje oružje Ukrajini. Britanija je jedna od zemalja koja dostavlja oružje Ukrajini.

"Mi bismo takođe željeli da predložimo da se doprinese smanjenju tenzija i prekine doturanje oružja Ukrajini, koje javno stiže sa svih strana", rekao je Šojgu.

On je takođe rekao da je London poslao "specijalne snage " u Ukrajinu.

Rusija je rasporijedila više od 100.000 vojnika na granice sa Ukrajinom, pored kojih sprovodi vojne vježbe izazivajući strah Zapada da se sprema vojna operacija protiv Ukrajine.

Moskva koja je već pripojila Krim 2014. godine demantuje da ima bilo kakve agresivne namjere prema Ukrajini ali uslovljava deeskalaciju sa nizom zahtjeva, među kojima uvjeravanja da Ukrajina nikad neće postati članica NATO. Zapad smatra te zahtjeve neprihvatljivim.

Više krugova razgovora posljednjih dana nisu doveli do napretka u rješavanju krize koje Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri decenije.

Vašington i evropske zemlje najavile su slanje nekoliko hiljada vojnika u zemlje istočne Evrope kao podršku.