Zelenski: SAD da potkrijepe upozorenja dokazima

Ukrajinski predsjednik pokušava da minimizira ekonomsku štetu koju trpi njegova zemlja, dok Sjedinjene Države tvrde da obavještajni podaci ne daju razlog za optimizam i da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu koristeći kao povod lažnu operaciju

19942 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je pokušao da ublaži sve glasnije upozorenja na moguću rusku invaziju, rekavši da on još nije vidio ubjedljive dokaze za to, uprkos tome što su Sjedinjene Države juče upozorile da se ruska vojska približava ukrajinskoj granici a pojedine avio-kompanije otkazale ili preusmjerile letove iznad Ukrajine.

Zelenski je, kako navodi AP, pozvao građane na smirenost - dok ruske snage okružuju Ukrajinu sa tri strane u okviru onoga što Rusija insistira da su vojne vježbe - i doveo u pitanje uznemiravajuća upozorenja zvaničnika DAD proteklih dana da bi napad mogao početi već preksjutra.

”Pobrinućemo se da svijetu ono što vidimo predstavimo što je moguće transparentnije i jednostavnije”, kazao je Zelenski.

”Razumijemo sve rizike, razumijemo da postoje rizici. Ukoliko vi, ili bilo ko drugi, imate dodatne informacije koje se tiču toga da ruska invazija sigurno počinje 16. februara, molim vas da nam proslijedite tu informaciju”, kazao je Zelenski

Sjedinjene Države, kako ističe američka agencija, nijesu javno iznijele dokaze koji se odnose na najnovija upozorenja o ruskim planovima i tajmingu invazije.

Rusi su rasporedili rakete, vazdušne, pomorske i specijalne snage kao i obezbijedili zalihe koji su im potrebne za invaziju. Prošle nedjelje, Rusija je premjestila i šest brodova u Crno more pokazujući sposobnost da se iskrca na obalu Ukrajine.

Vojne vjezbe za civile u Kijevu
Vojne vjezbe za civile u Kijevufoto: REUTERS

Portparol Pentagona Džon Kirbi kazao je juče da Rusija na granici sa Ukrajinom ima preko 100 000 vojnika, “a posljednjih dana i još više”. Kirbi je naveo “mnoštvo obavještajnih podataka” koje su SAD prikupile, ali nije iznio više detalja.

SAD će braniti svaki pedalj NATO teritorije

U Vašingtonu, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džoa Bajdena, Džejk Salivan kazao je da bi invazija mogla početi “svakog dana”. “Ne možemo savršeno da predvidimo dan, ali već neko vrijeme govorimo da je to blizu”, kazao je on za CNN.

Američki zvaničnici nijesu mogli da potvrde navode da američki obavještajni podaci ukazuju da Rusija planira invaziju u srijedu.

Salivan je takođe kazao da će Vašington nastaviti da dijeli sa svijetom svoja saznanja kako bi uskratio Moskvi priliku da sprovede iznenadnu “lažnu” operaciju koja bi poslužila kao povod za napad.

Sjedinjene Države će “takođe braniti svaki pedalj NATO teritorije... a mislimo da Rusija u potpunosti razumije tu poruku”, kazao je Salivan u odvojenom intervjuu za CBS.

Salivan je, kako prenosi Rojters, ponovio poziv Amerikancima da napuste Ukrajinu, nakon što je Stejt department saopštio da će preostalo diplomatsko osoblje raditi iz zapadnog grada Lavova.

Komentari Zelenskog tokom vikenda ukazuju na njegovo nezadovoljstvo zbog upozorenja Vašingtona, dok on pokušava da minimizuje štetu koju kriza nanosi ukrajinskoj ekonomiji.

”Razumijemo sve rizike, razumijemo da postoje rizici”, kazao je ukrajinski lider u direktnom obraćanju. “Ukoliko vi, ili bilo ko drugi, imate dodatne informacije koje se tiču toga da ruska invazija sigurno počinje 16. februara, molim vas da nam proslijedite tu informaciju”.

U Ukrajinu je stiglo preko 1 500 tona municije
U Ukrajinu je stiglo preko 1 500 tona municijefoto: REUTERS

Bajden je juče razgovarao sa Zelenskim i oni su se složili o važnosti sprovođenja diplomatskih napora i odvraćanja kao odgovor na rusko vojno nagomilavanje, saopštila je Bijela kuća nakon razgovora. Zelenski je tokom razgovora pozvao Bajdena da posjeti Ukrajinu.

U telefonskom razgovoru sa Vladimirom Putinom u subotu, Bajden je kazao da će invazija na Ukrajinu izazvati “veliku ljudsku patnju” i da je Zapad posvećen diplomatiji za okončanje krize ali da je “jednako spreman na drugi scenario”, saopštila je Bijela kuća ne nudeći naznake da je taj razgovor umanjio prijetnju od rata u Evropi.

Iz Kremlja je saopšteno da je Putin kazao Bajdenu tokom razgovora u subotu da Vašington nije razmotrio glavne bojazni Rusije i da nije dobio “značajan odgovor” o ključnim elementima bezbjednosnih zahtjeva.

Putin želi garancije od SAD i NATO koje uključuju blokadu na ulazak Ukrajine u tu vojnu alijansu, uzdržavanje od raspoređivanja raketa blizu ruskih granica i smanjenje NATO vojne infrastrukture u Evropi na nivo iz 1997.

OEBS odlazi, nebo iznad Ukrajine opasno

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov objavio je na Tviteru da je Kijev do sada dobio skoro 1 500 tona municije od saveznika koja je isporučena u 17 letova, uključujući i oko 180 tona od Sjedinjenih Država.

Zaposleni u OEBS-u napuštaju Kramatorsk, grad u Donjecku
Zaposleni u OEBS-u napuštaju Kramatorsk, grad u Donjeckufoto: REUTERS

Amerikanci zaposleni u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) počeli su da napuštaju Donjeck, grad na istoku Ukrajine koji kontrolišu pobunjenici, kazali su za Rojters očevici.

OEBS sprovodi aktivnosti u Ukrajini uključujući i civilnu posmatračku misiju u separatističkim regionima Donjeck i Luganjsk, gdje je u ratu od 2014. stradalo preko 14 000 ljudi.

Odražavajući zabrinutost Zapada, holandska avio-kompanija KLM otkazala je letove za Ukrajinu. Holanđani su naročito osjetljivi na potencijalnu opsanost u ukrajinskom vazdušnom prostoru nakon što je 2014. godine oboren malezijski avion dok je iz Amsterdama za Kuala Lumpur letio iznad istočne Ukrajine koja je pod kontrolom proruskih separatista. Svih 298 osoba u avionu je stradalo, uključujući 198 holandskih državljana.

Savjetnik Zelenskog, Mihailo Podoljak, kazao je da nezavisno od toga što avio-kompanije budu odlučile, Kijev neće zatvarati svoj vazdušni prostor jer bi to ličilo na “djelimičnu blokadu”.

Ukrajinska vlada je juče opredijelila oko pola milijarde eura kao garanciju za nastavak letova kroz ukrajinski vazdušni prostor, kazao je premijer Denis Šmigal. On je kazao da su sredstva opredijeljena u cilju bezbjednosti leta u Ukrajini za osiguravajuće i lizing kompanije.

”Ova odluka će stabilizovati situaciju na tržištu putnika aviotransporta i garantovati povratak u Ukrajinu naših građana koji su trenutno u inostranstvu”, kazao je on.

Međutim, ukrajinska agencija za bezbjednost letenja izdala je saopštenje u kojem navodi da je vazdušni prostor iznad Crnog mora “zona potencijalne opasnosti” i preporučila avionima da izbjegavaju da lete preko mora u periodu od 14. do 19. februara.

”Minhen” u vazduhu

Njemački kancelar Olaf Šolc, uoči današnje posjete Kijevu i Moskvi gdje će sjutra razgovarati sa Putinom, pozvao je Rusiju na smirivanje tenzija i upozorio na sankcije ukoliko Moskva napadne.

Jedan njemački zvaničnik kazao je za Rojters da Berlin ne očekuje “konkretne rezultate te posjete, ali da je diplomatija važna”.

Iz kabineta francuskog predsjednika u subotu je saopšteno da osnovu onoga što je Putin rekao Emanuelu Makronu u Moskvi prošle nedjelje nema naznaka da Moskva priprema ofanzivu, ali da je Pariz “na velikom oprezu”.

Britanski ministar odbrane Ben Volas upozorio je da se ne treba previše uzdati u pregovore, rekavši za “Sandej tajms of London” da “se u vazduhu osjeća Minhen od pojedinih na zapadu”, aludirajući na pakt iz 1938. godine kojim nije spriječen njemački ekspanzionizam pod Adolfom Hitlerom.

Bonus video: