Rusija oslobodila predstavnike krimskih Tatara: Poslali ih u Tursku

Ilmi Umerov i Ahmet Čijgoz oslobođeni su ubrzo poslije odvojenih sastanaka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsjednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Petrom Porošenkom, prenijela je agencija Frans pres
4 komentar(a)
Ilmi Umerov, Foto: Beta-AP
Ilmi Umerov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.10.2017. 16:21h

Rusija je oslobodila danas i poslala avionom za Tursku dvojicu istaknutih predstavnika krimskih Tatara, koji su bili osuđeni na zatvorske kazne zbog protivljenja ruskoj aneksiji poluostrva Krim, javilo je više izvora.

Ilmi Umerov i Ahmet Čijgoz oslobođeni su ubrzo poslije odvojenih sastanaka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsjednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Petrom Porošenkom, prenijela je agencija Frans pres.

"Ilmi Umerov i Ahmet Čijgoz oslobođeni su i njihov avion je vjerovatno već sletio u Ankaru", rekla je za Frans pres Umerovljeva spruga Maja Umerova, potvrdivši izjavu njihovih advokata.

Da su njiho dvojica oslobođeni i prebačeni u Tursku potvrdio je i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Kako prenosi agencija AP, Porošenko je u današnjoj Tviter poruci zahvalio turskom predsjedniku na pomoći i posredovanju u oslobađanju dvojice tatarskih vođa Umerova i Čijgoza.

Čijgoz, zamjenik predsjednika tatarske skupštine na Krimu, "Medžlisa", bio je osuđen na osam godina zatvora po optužbi da je organizovao nerede za vrijeme ruskog pripajanja krimskog poluostrva 2014. godine. Rusija je poslala trupe na Krim, i proglasila pripajanje tog poluostrva tri nedjelje kasnije.

Umerov, drugi zamjenik predsjednika "Medžlisa" bio je osuđen na dvije godine zatvora zbog kritikovanja ruske aneksije.

Vrhovni sud Krima je zabranio "Medžlis" u aprilu, proglasivši ga ekstremističkom organizacijom.

Vođa tatarske skupštine na Krimu Refat Čubarov je iz Kijeva pozdravio ulogu ukrajinskog predsjednika Petera Porošenka, turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njemačke kancelarke Angele Merkel u oslobađanju dvojice tatarskih vođa. On je rekao da je to rezultat dvije nedjelje aktivnih napora i nedavnih razgovora ruskog predsjednika Putina i Erdogana, prenosi Frans pres.

Nevladina organizacija Amnesti Internešenal je osudila presude izrečene dvojici tatarskih aktivista, i nazvala njihovo suđenje farsom, koja se svrstava u "seriju politički motivisanih procesa, nasumičnih hapšenja i zastrašivanja" osoba kritičnih prema ruskim vlastima na Krimu.

Evropski parlament je tražio njihovo oslobađanje, kao i poništenje presude novinaru Nikolaju Semenu, koga je sud na Krimu u septembru proglasio krivim za podsticanje separatizma i osudio na uslovnu kaznu od dvije i po godine zatvora.

Bonus video: