Rusija povlači dio trupa sa ukrajinske granice: "Poraz propagande Zapada"

Vježbe velikih razmjera širom zemlje se nastavljaju, navode iz ministarstva odbrane

43951 pregleda 108 reakcija 90 komentar(a)
Zaharova, Foto: Shutterstock
Zaharova, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2022. 11:45h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se neke trupe pozicionirane na granici sa Ukrajinom vraćaju u baze nakon završetka vježbi. Međutim, vježbe velikih razmjera širom zemlje se nastavljaju.

Ministarstvo obrane objavilo je i snimak tenkova kako se, kako tvrde, vraćaju u baze.

Kremlj je potvrdio da je počeo sa povlačenjem vojnih snaga raspoređenih uz granicu s Ukrajinom što je "normalan proces". Osudili su ponovo zapadnu "histeriju" upozoravanjem na skorašnju invaziju Rusije na Ukrajinu, prenosi Indeks.

"Od početak smo govorili da će po završetku vojnih vježbi (...) vojska biti vraćena u svoje baze. Upravo se to sada događa, to je uobičajen proces", rekao je novinarima portparol ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

"Petnaesti februar 2022. ostaće upamćen kao dan kada je ratna propaganda Zapada poražena i uništena, bez ispaljenog metka", objavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na društvenim mrežama.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, što je izazvalo sumnju da bi mogli izvršiti invaziju. Moskva te navode odbacuje, a Zapad prijeti sankcijama u slučaju napada.

Rusija je, ipak, tražila garancije SAD i NATO-a da Kijev neće pristupiti Alijansi, što Vašington i Brisel zasad odbijaju da učine.

Bonus video: