Brisel: Sjutra dvodnevni samit EU i Afričke unije, rasprava o suprotstavljanju rastućem kineskom i ruskom uticaju

Ursula fon der Lajen najavila plan za ulaganje 50 milijardi evra u Afriku kao dio takozvanog projekta EU Global Gejtavej koji se smatra alternativom kineskoj inicijativi Pojas i put

1416 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvodnevni samit Evropske unije (EU) i Afričke unije počeće sjutra u Briselu gdje će šefovi diplomatije 27 članica bloka sa liderima afričkih država raspravljati o suprotstavljanju rastućem uticaju Kine i Rusije širom tog kontinenta.

To je prvi sastanak tog formata od 2017. godine, bio je planiran za 2020. godinu, ali je odložen zbog pandemije korona virusa i pitanja dnevnog reda.

EU je jasno stavila do znanja da joj je cilj da ostane partner Afrike.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastala se prošle nedelje u Senegalu sa predsjednikom Mekijem Salom koji predsjedava Afričkom unijom.

Ona je najavila plan za ulaganje 50 milijardi evra u Afriku kao dio takozvanog projekta EU Global Gejtavej koji se smatra alternativom kineskoj inicijativi Pojas i put.

Očekuje se da će projekat EU mobilisati do 300 milijardi eura javnih i privatnih sredstava do 2027. godine.

"Pokazaćemo da je Evropska unija partner Afrike od najvećeg povjerenja", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borel uoči sjutrašnjeg samita.

EU je u 2020. bila najveći pojedinačni trgovinski partner Afrike, a Kina drugi.

EU je saopštila da njen investicioni paket za Afriku ima za cilj da podstakne zelenu i digitalnu tranziciju, ubrza održivi rast i otvaranje novih radnih mjesta i ojača obrazovni i zdravstveni sistem.

Pored Kine, EU će se pozabaviti i rastućim uticajem Rusije, posebno preko Vagnerove grupe, koja se smatra ruskom paravojnom ogranizacijom, čiji plaćenici učestvuju u sukobima i ratovima širom svijeta, a koju Brisel optužuje za podsticanje nasilja i kršenje ljudskih prava u Centralnoj Africi i regionu Sahela.

Uprkos poricanju Moskve o povezanosti ruskih vlasti sa Vagnerovom grupom, visoki zvaničnik EU je rekao da "niko ne može ozbiljno da povjeruje u to" i naveo da će se o tome razgovarati u Briselu.

Samit se održava u vrijeme dok Francuska razmatra povlačenje svojih trupa iz Malija usred rastućih tenzija između vladajuće vojne hunte, susjednih zemalja i evropskih partnera.

U decembru su Francuska i 15 evropskih zemalja osudile odluku prelaznih vlasti Malija da dozvole raspoređivanje Vagnerove grupe.

Tokom razgovora u Briselu koji će se održati kroz seriju okruglih stolova, očekuje se da će lideri razgovarati o povratku migranata i krizi izazvanoj korona virusom.

Bonus video: