Utočište, daleko od ruske granice

Grad Lavov, na zapadu Ukrajine, posljednjih mjeseci otvorio je vrata za strane diplomate, kompanije i sve one koji se ne osjećaju bezbjedno u ostalim djelovima zemlje

14520 pregleda 78 reakcija 7 komentar(a)
Lavov je poznat kao prozapadni grad koji se žestoko protivi ruskom uplitanju u dešavanja u Ukrajini, Foto: PAVLO PALAMARCHUK
Lavov je poznat kao prozapadni grad koji se žestoko protivi ruskom uplitanju u dešavanja u Ukrajini, Foto: PAVLO PALAMARCHUK

Džoel Vaserman je znao da je vrijeme da napusti Kijev kada su Sjedinjene Države počele da upozoravaju da ruska ofanziva na Ukrajinu može biti neminovna, i da prijestonica može biti napadnuta svakog trenutku.

Ovaj 29-godišnji Amerikanac iz Merilenda uzeo je mačku, hranu iz frižidera, nekoliko stvari i preselio se u stan u Lavovu, gradu oko 470 kilometara na zapadu.

Strahuje da neće moći da se vrati u Kijev: Vaserman
Strahuje da neće moći da se vrati u Kijev: Vasermanfoto: reuters

Žestoko protivljene ruskom uticaju na dešavanja u Ukrajini u kombinaciji sa podrškom Evropskoj uniji i NATO-u dugo su rasprostranjeni u Lavovu. Sada, taj grad je otvorio svoja vrata diplomatama, kompanijama i pojedincima koji se ne osjećaju bezbjedno u drugim gradovima koji bi mogli biti mete invazije.

Ambasada Sjedinjenih Država je privremeno izmjestila svoj osnovni tim u ovaj grad iz 13. vijeka, gdje se nalaze i diplomate iz Njemačke, Kanade, Australije i drugih država.

Vaserman je prvi put došao u Ukrajinu 2018. godine kako bi predavao engleski jezik ratnim vetaranima. Izgradio je život u zemlji iz koje je njegova čukunbaba emigrirala prije sto godina.

"Prije dvije nedjelje situacija nije bila tako alarmantna ali sam ja odlučio da želim da odem", kazao je on za Rojters u intervjuu u kuhinji svog novog stana u Lavovu.

Tako ranim odlaskom Vaserman tvrdi da je izbjegao rizik da ga nađe u gužvi ljudi koji se bore za mjesto u autobusima i vozovima, ili još gore, ukoliko situacija eskalira.

"Nijesam želio da doživim da se puca i da bombe padaju oko mene, nijesam želio da se nađem u tom haosu".

Grad kaldrma i poljskog i austrougarskog nasljeđa, Lavov je bliži Varšavi nego Kijevu. Stanovnici tog grada su autobusima dolazili na proteste na Majdanu 2014. godine u Kijevu kada je zbačen predsjednik Viktor Janukovič kojeg je podržavala Rusija.

Zapadna Ukrajina je čvrsto proevropska, pro-NATO oblast, pokazalo je istraživanje koje je prošle godine sproveo Međunarodni republički institut.

Ta oblast je takođe i najodlučnija u stavu da treba vratiti istočni region Donbas, koji je sada djelimično pod kontrolom proruskih separatista, i anektirani Krim pod punu kontrolu Ukrajine.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji
Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovjifoto: REUTERS

"Ukrajina je sada zaglavljena u sukobu dva svijeta. Jednog totalitarnog režima i demokratskog svijeta", kazao je za Rojters gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji.

"Mi smo ovdje slobodni ljudi. Tu slobodu možete da osjetite upravo ovdje u Lavovu", kazao je Sadovji koji je nedavno posjetio Donbas i kaže da je njegov grad primio izbjeglice iz ranijih sukoba.

Uprkos udaljenosti od granice sa Rusijom, grad se priprema za slučaj ofanzive i ohrabruje zaposlene u javnoj upravi da prođu osnovnu vojnu i medicinsku obuku, kao i da naprave zalihe ljekova za tri mjeseca.

"Dva sata u streljani daće vam više samopouzdanja i hrabrosti", kazao je 53-godišnji gradonačelnik.

U razgovoru sa novinarima u Lavovu u utorak, američka otpravnica poslova Kristina Kvien kazala je da se ambasada nada da će se uskoro vratiti u Kijev.

Vaserman se u Lavovu osjeća bezbjednije, ali kaže da ga je uznemirilo zatvaranje stana u Kijevu.

"Brinem da nikada neću moći da se vratim".

Bonus video: