Makron: Francuska će povući svoje vojnike iz Malija, ali ostaje u susjednim zapadnoafričkim zemljama

Francuska ima oko 4.300 vojnika u regionu Sahel, uključujući 2.400 u Maliju, u okviru operacije Barkan, koja se proteže na pet zemalja u regionu - Burkini Faso, Čadu, Maliju, Mauritaniji i Nigeru

2766 pregleda 3 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da će Francuska povući svoje vojnike iz Malija, ali će zadržati vojno prisustvo u susjednim zapadnoafričkim zemljama.

"Ne možemo ostati vojno uključeni" zajedno sa prelaznim vlastima Malija sa kojima "ne dijelimo strategiju i ciljeve", rekao je Makron na konferencije za novinare u Parizu.

Francuska ima oko 4.300 vojnika u regionu Sahel, uključujući 2.400 u Maliju, u okviru operacije Barkan, koja se proteže na pet zemalja u regionu - Burkini Faso, Čadu, Maliju, Mauritaniji i Nigeru.

U Maliju se od 2013. godine nalazi mirovna misija UN. Istovremeno sa tom misijom Francuska takođe od 2013. godine predvodi vojnu akciju protiv borbenih grupa ekstremističkih organizacija koje su zavladale područjima na sjeveru te zemlje.

Evropski lideri rekli su da će se trupe vojne operativne grupe pod nazivom Takuba povući iz Malija.

Tenzije su porasle između Malija, njegovih afričkih susjeda i Evropske unije, posebno nakon što je prelazna vlada te zapadnoafričke zemlje dozvolila raspoređivanje ruskih plaćenika grupe Vagner na svojoj teritoriji.

Evropske države koje djeluju u okviru snaga Takuba navele su u zajedničkom saopštenju da nijesu ispunjeni "politički, operativni i pravni uslovi da bi efikasno nastavili vojni angažman u borbi protiv terorizma u Maliju".

Bonus video: