"Italija je "Pandorina kutija" skrivenog seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici"

Grupe žrtava kažu da je hiljade slučajeva skriveno u crkvenim arhivima i da kampanjom pod heštegom #ItalyChurchToo želi da se izvrši pritisak na italijansku vladu da istraži zlostavljanja u Crkvi ili da Crkva naruči nezavisnu istragu

6064 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslije niza istraga širom svijeta o slučajevima zlostavljanja koja su počinili katolički sveštenici, aktivisti u Italiji traže da se slična akcija sprovede i u toj zemlji koja se dosad opirala takvim pozivima i u kojoj Rimokatolička crkva ima posebnu težinu, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Italija je "Pandorina kutija" skrivenog seksualnog zlostavljanja kojeg su počinili sveštenici, tvrdi visoki zvaničnik Vatikana dok aktivisti traže istragu zbog sumnji da su sveštenici zlostavljali do milion žrtava, navodi Tajms.

Devet grupa za borbu protiv zlostavljanja pokrenulo je kampanju za istragu pod nazivom "Iza velike tišine" koju vodi Frančesko Zanardi, koga je sveštenik zlostavljao dok je bio tinejdžer. On je rekao da je situacija kritična i da "ako Italija to ne učini sada, to se možda nikada neće dogoditi".

Poziv je uslijedio nakon što je istraga u Njemačkoj otkrila 497 slučajeva zlostavljanja od Drugog svjetskog rata. Prošle godine je, dodaje Tajms, francuska istraga izvijestila da je više od 200.000 djece zlostavljano od strane sveštenika u posljednjih sedam decenija.

Otac Hans Zolner, koji je glavni papin stručnjak koji se bavi pitanjima zlostavljanja u crkvi, rekao je da istrage u Francuskoj i Njemačkoj moraju biti popraćene sličnim akcijama u Italiji.

Kampanja konzorcijuma italijanskih grupa je najnoviji potez u svijetu kojim se Katolička crkva prisiljava da utvrdi punu skalu seksualnog zlostavljanja od strane sveštenstva koje ju je koštalo milione dolara odštete žrtvama, ukazuje Rojters, ističući da su biskupi u Italiji podijeljeni oko toga kakvu istragu treba sprovesti.

Grupe žrtava kažu da je hiljade slučajeva skriveno u crkvenim arhivima i da kampanjom pod heštegom #ItalyChurchToo želi da se izvrši pritisak na italijansku vladu da istraži zlostavljanja u Crkvi ili da Crkva naruči nezavisnu istragu.

U maju bi trebalo da bude donijeta odluka o izboru novog predsjednika Italijanske biskupske konferencije i svaka istraga bi trebalo da se sprovede tokom njegovog petogodišnjeg mandata.

Papa Franjo izrazio je sram zbog nesposobnosti Crkve da se nosi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja i rekao da Crkva mora biti "sigurna kuća za sve". Bivši papa Benedikt priznao da je došlo do grešaka u rješavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja dok je bio nadbiskup u Minhenu i tražio je oprost.

Predstavnici žrtava seksualnog zlostavljanja u italijanskim crkvama priznali su da je za razliku od istraga u drugim evropskim državama, kontekst daleko komplikovaniji u Italiji s obzirom na ogromnu političku, ekonomsku i društvenu težinu koju crkva ima u papinom dvorištu, ističe Asošiejtid pres.

Uticaj crkve rezultirao je oklijevanjem tužilaca da istraže slučajeve zlostavljanja koje su počinili sveštenici, odbijanjem poslanika da podrže parlamentarne istrage i nezainteresovanošću italijanske javnosti, rekli su organizatori kampanje #ItalyChurchToo.

Osjećajući sve veći pritisak, italijanska biskupska konferencija je počela da raspravlja o nekoj vrsti istrage. Međutim, odlazeći šef konferencije, kardinal Galtiero Baseti smanjio je ta očekivanja, insistirajući više na "kvalitativnoj" istrazi nego na kvantitativnoj, naglašavajući da konferencija u cjelini mora da se složi s tim.

Organizatori kampanje #ItalyChurchToo rekli su da sumnjaju da će bilo kakva istraga koju je preduzela italijanska crkva dati prave brojke. Sadašnji predlog bi obuhvatio podatke po novom eparhijskom programu za saslušanje žrtava, dok program vode italijanski biskupi i vjerski poglavari.

U brojnim zemljama — uključujući Australiju, Francusku, Irsku i SAD — crkva je dozvolila izvjesnu kontrolu njenih postupaka, ali se dosad crkva u Italiji odupirala pozivima na nezavisnu istragu, čak i nakon što je papa Franjo 2019. održao značajan sastanak o seksualnom zlostavljanju sveštenika i pozvao na "okrutnu borbu protiv zlostavljanja maloljetnika", piše Njujork tajms.

Istraga bi bila "prvi korak ka pravdi na koju žrtve i porodice imaju pravo", rekla je Ludovika Euđenio, novinarka katoličkog nedjeljnika koji je dio novoformirane grupe koja u kampanji koristi hashtag #ItalyChurchToo.

Komitet Ujedinjenih nacija za prava djeteta je 2019. godine kritikovao Italiju zbog nedovoljne zaštite maloljetnika od seksualne eksploatacije. Komitet je posebno izrazio zabrinutost "zbog brojnih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane vjerskog osoblja Katoličke crkve" i "malog broja istraga i krivičnog gonjenja" tih zločina.

Bonus video: