NATO: Rusija obmanjuje svijet, povećali broj vojnika na granici sa Ukrajinom za 7.000

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da je u posljednjih 48 sati, suprotno tvrdnjama Kremlja, raspoređeno još 7.000 vojnika

3267 pregleda 7 komentar(a)
Volas, Foto: Shutterstock
Volas, Foto: Shutterstock

NATO je danas optužio Rusiju da obmanjuje svijet tvrdnjama o povratku dijela vojske u baze, navodeći da je Moskva povećala broj vojnika na granici sa Ukrajinom za 7.000.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da je u posljednjih 48 sati, suprotno tvrdnjama Kremlja, raspoređeno još 7.000 vojnika.

"Posljedice masovnog gomilanja, skoro 60 odsto ruskih kopnenih borbenih snaga na granici suverene nacije, donijeće suprotan efekat", rekao je Volas uoči sastanka Alijanse u Briselu.

Zvaničnik američke administracije rekao je u srijedu da je Rusija nagomilala oko 150.000 vojnika u blizini ukrajinske granice što je izazvalo zabrinutost da je napad neminovan.

Moskva je nekoliko puta ove nedjelje objavila da je povukla dio vojnika poslije vojnih vježbi, a kao dokaz objavljen je video kako snage navodno napuštaju Krim.

Jedna komercijalna kompanija za satelitsko snimanje, koja prati nagomilavanje ruske vojske, objavila je nove snimke koji pokazuju pojačanu rusku vojnu aktivnost u blizini Ukrajine, uključujući novi pontonski most i poljsku bolnicu u Bjelorusiji.

Takođe se navodi da je dio trupa napustio aerodrom u Bjelorusiji, ali nije poznato gdje su otišle.

Bonus video: