Anketa "Dojčlandtrend": Većina Njemaca protiv članstva Ukrajine u NATO

Prema anketi "Dojčlandtrend" 53% je protiv prijema - od toga je 31 odsto protiv članstva u narednim godinama, dok je čak 22 odsto protiv toga da Ukrajina ikada postane članica tog vojnog saveza

2179 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Većina Njemaca je protiv prijema Ukrajine u NATO, barem u narednim godinama, pokazuje anketa "Dojčandtrend". Istovremeno, najavljeno ublažavanje pandemijskih mjera nailazi na jasno odobravanje građana.

Prema anketi "Dojčlandtrend", koja se redovno sprovodi za javni servis ARD, većina Njemaca odbija prijem Ukrajine u NATO. Više od polovine anketiranih (53%) je protiv članstva - od toga je 31 odsto protiv članstva u narednim godinama, dok je čak 22 odsto protiv toga da Ukrajina ikada postane članica tog vojnog saveza.

Istovremeno, 28 odsto ispitanih Njemaca s pravom glasa je protiv članstva te zemlje u NATO u trenutnoj situaciji, a 19 odsto ispitanih nije moglo ili nije htjelo da komentariše to pitanje.

Pitanje članstva Ukrajine u NATO je centralna tačka u napetoj bezbjednosnoj situaciji u Evropi. Kao garanciju bezbjednosti, Rusija između ostalog zahtijeva da njena susjedna država ne bude primljena u NATO.

Velika većina odobrava ukidanje pandemijskih mjera

Istraživači su se bavili i odlukom njemačke savezne i pokrajinskih vlada o opsežnom ublažavanju mjera protiv korone i utvrdili da to nailazi na jasno odobravanje njemačkih građana: 67 odsto smatra taj korak prikladnim, 27 odsto neprikladnim.

Savezna i pokrajinske vlade dogovorile su se da do kraja marta u velikoj mjeri ukinu aktuelne mjere protiv koronavirusa, a simpatije za to preovladavaju u svim slojevima stanovništva i glasača. Najviše zagovornika ima u redovima Liberala (FDP) - 72 odsto i Alternative za Njemačku (AfD) 83 procenata. Nešto oprezniji su Njemci stariji od 65 godina, ali i oni daju pretežno pozitivne ocjene za ukidanje mjera (57 do 34 odsto).

Vladajuća koalicija ima podršku 48 odsto Njemaca

Ispitavanje javnog mnjenja "Dojčlandtrend" redovno postavlja pitanje: kako bi glasali da su u nedjelju izbori? Ove sedmice odgovor glasi: Socijaldemokrate (SPD) bi dobili 24 odsto glasova, dva procentna poena više nego prije dvije nedjelje, a konzervativni Demohrišćani (CDU i CSU) ostali su najjača snaga sa 26 odsto, što je ipak za jedan procenat manje nego prije mjesec dana. Zeleni (15%) i Liberali (9%) takođe su izgubili po jedan procentni poen, AfD ostaje na 12 odsto, ka i Levica na svojih pet procenata.

Sve u svemu, vladajuću koaliciju, SPD, Zeleni i FDP, podržava ukupno 48 odsto građana.

Bonus video: