Oluja pogodila Zapadnu Evropu: Poginulo najmanje devet ljudi

Britanske i irske meteorološke službe nazvale su oluju Junis, a njemačke Zejnep oluju koja je juče pogodila region i druga je po redu velika oluja za nedjelju dana

7871 pregleda 37 reakcija 1 komentar(a)
Detalj iz Kornvola u Britaniji, Foto: Reuters
Detalj iz Kornvola u Britaniji, Foto: Reuters

Najmanje devet osoba je poginulo, mnogi od pada drveća, u oluji koja je zadesila Irsku, Britanjiju, Belgiju i Holandiju, dok je oko 400.000 ostalo bez struje u Britaniji.

Ekipe u Zapadnoj Evropi uklanjale su danas oborena stabla i radile na ponovnom uspostavljanju struje nakon jedne od najrazornijih oluja u više godina.

Britanske i irske meteorološke službe nazvale su oluju Junis, a njemačke Zejnep oluju koja je juče pogodila region i druga je po redu velika oluja za nedjelju dana.

Vjetar je srušio toranj crkve u Velsu, otkinuo djelove kupolastog krova londonske O2 Arene, oborio drveće i oštetio zgrade u više zemalja.

Naleti vjetra od 196 kilometara na sat u nekim momentima zabilježeni su juče na ostrvu Vajt. Ukoliko bude potvrđena, to bi bilo najviša dosad zabilježena brzina vjetra u Engleskoj.

Britanska nacionalna željeznička asocijacija saopštila je da su željezničke linije u većem dijelu države i dalje blokirane i da će tako ostati tokom dana.

Meteorološka služba je saopštila da će snažniji vjetar danas pogoditi južne obale Engleske i Velsa, a moguće su i dodatne štete, dok bi snijeg i led mogli da izazovu poremećaje na sjeveru.

Bonus video: