Sprovodi istorijsku misiju, bez obzira na cijenu

Čini se da ruski lider više razmišlja o svom nasljeđu nego o žrtvama i ekonomskim troškovima totalnog rata sa Ukrajinom

17138 pregleda 3 komentar(a)
Sa proslave Dana branioca otadžbine juče u Moskvi, Foto: SPUTNIK
Sa proslave Dana branioca otadžbine juče u Moskvi, Foto: SPUTNIK

Predsjednik Vladimir Putin je pomjerio ukrajinsku krizu u novu, opasniju fazu, salvom riječi i akcija koje ukazuju na to da je njegov krajnji cilj da ide puno dalje od širenja kontrole na dvije separatističke oblasti, ocjenjuje agencija Rojters.

U govoru uoči priznavanja nezavisnosti takozvanih narodnih republika Donjeck i Lugansk, Putin je u jednosatnoj tiradi predstavio Ukrajinu kao vještačku naciju bez tradicije državnosti. On je složenu istoriju Ukrajine iskrivio u svoju veziju koja služi kao opravdanje za osvajanje novih djelova njene teritorije, ocjenjuju posmatrači prilika u Kremlju.

"Osporio je pravo na suverenitet Ukrajine i objavio da je istorijska greška, istorijski incident, što Ukrajina postoji," rekao je Gerhard Mangot, profesor na austrijskom Univerzitetu Inzbruk i član grupe ruskih eksperata koji se godišnje sastaju sa Putinom.

"Stoga je najvjerovatnije da je njegova krajnja ambicija da uništi ukrajinsku državu ili makar izdejstvuje podjelu Ukrajine na dva dijela," pri čemu bi Rusija kontrolisala istočni.

Protesti ispred ruske ambasade u Londonu
Protesti ispred ruske ambasade u Londonufoto: Reuters

Putin je rekao da priznaje čitave oblasti Donjeck i Lugansk na istoku, iako proruski separatisti kontrolišu samo dio te teritorije. Naredio je da se ruske trupe tamo rasporede kao "mirovnjaci". Njegova odluka je stvorila rizik od pokretanja rata sa Ukrajinom u cilju širenja teritorija separastista.

Veliko nagomilavanje ruskih snaga uz Ukrajinu od novembra izazvalo je strmoglave padove ruskih akcija, vladinih obveznica i rublje. Putinovi najnoviji potezi su povećali nervozu među ruskom elitom.

"Svi smo zbunjeni. Svi smo veoma nervozni. Niko ne zna kakva će biti završnica," rekao je Rojtersu jedan bivši visokopozicionirani zvaničnik.

Putinov najnoviji potez je ubio svaku nadu za okončanje osmogodišnjeg rata u Ukrajini oživljavanje sporazuma potpisanih 2014-2015, što je zloslutni prelazak sa diplomatije na vojnu silu, ocjenjuje Rojters.

Došlo je do promjene u Putinovoj procjeni rizika tako da su kratkoročni troškovi njegovih akcija beznačajni u odnosu na veću istorijsku sliku

U analizi se navodi da je Putin tokom govora djelovao kao čovjek koji više razmišlja o svom nasljeđu nego o žrtvama i ekonomskim troškovima totalnog rata sa Ukrajinom.

Došlo je do promjene u Putinovoj procjeni rizika tako da su kratkoročni troškovi njegovih akcija beznačajni u odnosu na veću istorijsku sliku

Britanski premijer Boris Džonson je ove nedjelje izjavio da Putin možda ne razmišlja logično i da sankcije možda neće odvatiti jednog "nerazumnog aktera". Holandski premijer Mark Rute ga je opisao kao "totalno paranoičnog".

"Vidjeli smo Putinovu transformaciju od pragmatičnog, racionalnog proračunatog lidera u nekoga ko sve više traži svoje mjesto u istoriji, koji sebe vidi u istorijskoj misiji ispravljanja nepravdi," rekao je Nil Melvin iz insituta RUSI u Londonu.

To je dovelo do promjene u Putinovoj procjeni rizika, gdje su kratkoročni troškovi njegovih akcija beznačajni u odnosu na veću istorijsku sliku, dodao je Melvin.

U Kijevu, gdje su nervozno očekivali Putinovu odluku, sa gnušanjem su reagovali na njegov govor.

"To je mržnja prema cijeloj Ukrajini i osveta za njeno kretanje prema EU i NATO i demokratiju - iako haotičnu, s ogromnim problemima, sporim reformama i korupcijom - ali gdje ljudi biraju i mijenjaju vlast na izborima ili revolucijama," kazala je novinarka Kristina Berdinskih za "Njujork tajms".

"Najgori košmar jednog starog ludaka su oba scenarija: fer izbori i revolucije."

Bonus video: