Ukrajina prijavila 137 stradalih, Zelenski potpisao ukaz o mobilizaciji stanovništva

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo vojnu agresiju na susjednu Ukrajinu

Svjetski lideri oštro osuđuju napad i najavljuju žestoke sankcije

Prijavljene prve civilne žrtve

699846 pregleda 354 reakcija 341 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2022. 01:10h
Završeno
01:08h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u četvrtak poginulo 137 ukrajinskih državljana - vojnika i civila.

BBC prenosi da je Zelenski rekao da je "neprijatelj mene odredio kao metu broj jedan, a moju porodicu kao metu broj dva".

U video-obraćanju koje su prenijeli ukrajinski mediji, Zelenski je rekao da boravi u "vladinoj četvrti" glavnog grada Kijeva i da je njegova porodica takođe u Ukrajini. On nije iznio više detalje.

Zelenski takođe upozorava da ukrajinski zvaničnici sada imaju "informacije da su neprijateljske diverzantske grupe ušle u Kijev".

23:55h

Čitalac "Vijesti" poslao je nekoliko fotografija iz mjesta Žitomir, udaljenog oko 250 kilometara od Kijeva.

Žitomir Ukrajina
foto: Čitalac Vijesti

On je kratko napisao da su kolone vozila nepregledne i da veliki broj građana pokušava da napusti Ukrajinu.

Žitomir Ukrajina
foto: Čitalac Vijesti
23:26h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji stanovništva nakon invazije Rusije, javila je u četvrtak ukrajinska novinska agencija Interfaks.

Pozivajući se na dekret na predsjedničkom sajtu, agencija je saopštila da će mobilizacija biti sprovedena u roku od 90 dana od stupanja ukaza na snagu.

23:25h

Crnogorski odbojkaški reprezentativac Rajko Strugar pokušava da pronađe način da napusti Ukrajinu.

Opširnije OVDJE>>>

22:16h

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba danas je ljutito reagovao pošto evropski šefovi vlada i država nijesu uspjeli da se dogovore oko isključivanja Rusije iz SWIFT međunarodnog sistema plaćanja preko kojeg dobija strane valute.

"Neću biti diplomata povodom ovoga", objavio je Kuleba na Tviteru.

"Svako ko sada sumnja u to da Rusija treba da bude isključena iz SWIFT-a treba da shvati da će na rukama imati krv nevinih ukrajinskih muškaraca, žena i djece. Zabranite Rusiji pristup SWIFT-u".

Lideri EU danas su usvojili novi paket kaznenih mjera protiv Rusije, targetirajući finansijski sistem, trgovinu, energetski i transportni sektor Rusije.

Međutim unutar EU postoje nesuglasice oko toga koliko daleko treba ići sa sankcija, a zemlje koje bi osjetile najteže ekonomske posljedice zalažu se za postepeni pristup. Rojters navodi da su među državama koje koče isključivanje Rusije iz SWIFT-a Njemačka, Italija i Kipar.

Na pitanje o SWIFT-u njemački kanceral Olaf Šolc je kazao "treba da imamo neke sankcije spremne i za kasnije".

Predsjednik SAD Džo Bajden je takođe kazao da SAD neće ograničiti Rusiji pristup međunarodnom sistemu plaćanja.

Britanija, koja je u paketu sankcija između ostalog zabranila ruskoj aviokompaniji Aerroflot da slijeće u Britaniju, zagovara da Rusija bude isključena iz SWIFT-a.

22:09h

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Podgorici obavijestila je kako je ta zemlja "uvela kazneni paket ekonomskih sankcija bez presedana protiv Kremlja, koji pogađa sve djelove ruske privrede".

21:58h

Francuski ministar vanjskih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je da kada predsjednik Rusije Vladimir Putin govori o nuklearnom oružju mora da shvati i da NATO posjeduje takvu vrstu oružja.

"Da, Putin mora da shvati da je i NATO nuklearni savez. Samo to ću reći", istakao je Le Drijan za francusku televiziju TF1. 

21:58h

Agencija Rojters javlja da je predsjednik Francuske Emanuel Makron u telefonskom razgovoru od predsjednika Rusije Vladimira Putina tražio da odmah prestane ruska vojna operacija u Ukrajini.

21:57h

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i dao mu "iscrpno" objašnjenje razloga ruskih akcija u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Kremlj je saopštio da je do poziva došlo na inicijativu Makrona i da su se on i Putin složili da ostanu u kontaktu.

Makron je preduzeo napornu diplomatiju posljednjih nedjelja kako bi pokušao da spriječi rusku invaziju na Ukrajinu, uključujući razgovore sa Putinom u Kremlju.

21:49h

U znak solidarnosti most Milenijum u Podgorici večeras je osvijetljen bojama ukrajinske zastave.

Opširnije OVDJE.

21:48h

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage imale za cilj da blokiraju ukrajinsku prijestonicu Kijev dok stvaraju kopneni koridor na južnoj obali prema aneksiranom poluostrvu Krim i Moldaviji u Pridnjestrovlju.

Ukrajinske snage su se u četvrtak borile protiv ruskih osvajača sa tri strane nakon što je Moskva izvršila napad kopnom, morem i vazduhom u najvećem napadu na evropsku državu od Drugog svjetskog rata, što je navelo desetine hiljada ljudi da napuste svoje domove.

21:17h

Rojters piše, pozivajući se na izvor iz kancelarije predsjednika Zelenskog, da su ukrajinske snage vratile Aerodrom Hostomelj. 

21:11h

Ukrajinska nacionalna policija obavijestila je da su ruske snage zauzele Zmijsko ostrvo koje se nalazi u Crnom moru, prenosi Rojters.

20:25h

Rojters javlja da su anti-ratni protesti u Rusiji organizovani u 51 gradu.

Opširnije OVDJE.

20:23h

Premijer Velike Britanije Boris Džonson sankcije prema Rusiji nazvao je najvećim do sada. A, kako konkretno planira da kazni Vladimira Putina pročitajte OVDJE.

20:08h

Ukrajinski ministar zdravlja kazao je da je u današnjim ruskim napadima na Ukrajinu stradalo 57 osoba i da je ranjeno 169.

20:01h

Američki predsednik Džo Bajden najavio je nove mjere kontrole izvoza koje bi mogle da zaustave polovinu visokotehnološkog uvoza u Rusiju, pogodivši Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

Govoreći u Bijeloj kući, Bajden je takođe rekao da će njegova administracija ograničiti mogućnost Rusije da posluje u dolarima, kao i u drugim valutama, i planira da sankcioniše dodatne ruske banke, uključujući VTB.

Poručio je da će sankcije planirane protiv Rusije biti "stroge i razorne".

"Putin je ovo planirao mjesecima, govorimo to već dugo. Nagomilao je više od 170.000 vojnika na granici. Odbacio je sve diplomatske napore SAD-a i saveznika. Sedmicama upozoravamo da će se ovo dogoditi. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvidjeli", rekao je Bajden.

Kazao je i da je Moskva optuživala Ukrajinu za genocid i agresiju.

"Priznali su takozvane republike na ukrajinskoj teritoriji. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli da padaju po Ukrajini", rekao je Bajden.

19:49h

Šefovi država i vlada 30 zemalja članica NATO sastaće se sjutra popodne na virtuelnom samitu, najavljeno je iz Alijanse.

Tema vanrednog samita biće situacija u Ukrajini.

Predsjednici će razgovarati putem zaštićene telekonferencije.

19:45h

Moskva je spremna na pregovore o predaji Ukrajine, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Prema njegovim riječima, predsjednik Rusije Vladimir Putin spreman je na pregovore s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, pri čemu bi fokus bio na "garantovanju neutralnog statusa" i "obećanju da na teritoriju Ukrajine neće biti oružja".

To su uslovi, dodao je Peskov, koji bi omogućili postizanje "demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine" te bi eliminisali ono što Rusija trenutno smatra "prijetnjom sigurnosti ruskoj državi i narodu".

"Predsjednik je formulisao svoju viziju onoga što bismo očekivali od Ukrajine kako bi gorući problemi bili riješeni. To je neutralni status i odbijanje postavljanja i korištenja oružanih sistema", rekao je Peskov.

Naveo je i da je Putin taj koji bi odredio kad bi se pregovori mogli odvijati i dodao da bi Rusija u pregovore ušla "samo ako je rukovodstvo Ukrajine spremno da razgovara.

"Trenutna operacija ima svoje ciljeve i oni moraju biti postignuti. Predsjednik je rekao da su sve odluke donesene i da ciljevi moraju biti postignuti", rekao je Peskov.

On je istakao i da bi, u slučaju da Kijev pristane na Putinove zahtjeve, trenutna invazija na Ukrajinu bila zaustavljena.

19:15h

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da ruski padobranci i jurišne trupe ulaze u regiju Herson iz Krima.

Bonus video: