NATO: Rusija će platiti veoma tešku ekonomsku i političku cijenu

"Stojimo uz narod Ukrajine i njene legitimne, demokratski izabranog predsjednika, parlament i vladu"

21226 pregleda 459 reakcija 25 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock

Najstrožije osuđujemo napad Rusije na Ukrajinu, koji je u potpinosti neopravdan i neisprovociran, navodi se u saopštenju Sjevernoatlantskog savjeta.

NATO je takođe osudio Bjelorusiju zbog omogućavanja napada.

"Stojimo uz narod Ukrajine i njene legitimne, demokratski izabranog predsjednika, parlament i vladu", navoi se u saopštenju u kojem se dodaje da za država ima punu podršku za teritorijalni integritet i suverenitet unutar njenih međunrodno priznatih granica, uključujući i teritorijalne vode.

Sjevernoatlantski savjet pozvao je Rusiju da odmah obustavi vojne aktivnosti i povuče svoje snage iz i oko Ukrajine, uz puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Akcije Rusije predstavljaju ozbiljnu prijetnju po evroatlantsku bezbjednost i imaće geostrateške posljedice, poručeno je u saopštanju.

"Ruski lideri moraju snositi punu odgoornost za posljedice svojih akcija. Rusija će platiti veoma tešku ekonomsku i političku cijenu. NATO će nataviti blisku koordinaciju sa relevantnim akterima i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU", navodi se u saopštenju.

Bonus video: