Đukanović: Crna Gora se solidariše sa Ukrajinom, bezuman akt nasilja i agresije Rusije

NATO je odlučan da primijeni nikada rigoroznije sankcije međunarodne zajednice prema jednoj zemlji, sankcije koje će podrazumijevati potpuni prekid platnog prometa, potpunu obustavu nekih od najkrupnijih infrastrukturnih objekata..."

48607 pregleda 89 reakcija 84 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Crna Gora se potpuno solidariše sa svim zemljama članicama NATO, zemljama članicama Evropske unije i pokazuje potpunu solidarnost sa Ukrajinom, njenim narodom i iskazuje im punu podršku, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je prisustvovao sastanku šefova država i vlada 30 zemalja članica NATO-a koje su danas osudile Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Predsjednici su razgovarali putem zastićene telekonferencije.

Đukanović je rekao da se Crna Gora pridružuje naporima koje će sve zapadne zemlje činiti da pomognu Ukrajini da se odupre "ovom bezumnom nasilju i aktu agresije".

On je kazao da je Rusija izvela akt agresije protiv Ukrajine, direktno ugrožavajući njenu nezavisnost i urušavajući međunarodno pravo.

"Taj akt nasilje je teži i teže razumljiv kada se zna da ga je počinila zemlja koja je jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija".

Dodao je da je taj akt Rusije doveo do velike mobilizacije unutar NATO i demonstarcije nikada čvršćeg jedinstva NATO saveza.

"Danas je potvrđeno da je NATO odlučan da zaštiti prostor svake svoje članice. Takođe je potvrđeno da će se NATO snažno založiti da se pomogne Ukrajini da odbrani slobodu i živote svojih ljudi i obezbijedi normalan život. NATO je odlučan da primijeni nikada rigoroznije sankcije međunarodne zajednice prema jednoj zemlji, sankcije koje će podrazumijevati potpuni prekid platnog prometa, potpunu obustavu nekih od najkrupnijih infrastrukturnih objekata... sankcije koće će žestoko pogoditi privredne subjekte Rusije, ekonomiju Rusije, nažalost i stanovništvo Rusije koje će ispaštati zbog svega što će se preduzeti protiv te zemlje kao odgovor na nasilje koje je Rusija neodgovorno primijenila prema Ukrajini", rekao je Đukanović.

Istakao je je je važno da se danas u okviro NATO alijanse "jako dobro shvata da ovo nije kriza Ukrajine već kriza evropske bezbjednosit".

"Pokušaj da se sruši sistem vrijednosti Evrope da se poništi nešto što je temelj superiornosti koju su NATO i EU gradili u svijetu u periosu polije Drugog svjestskog rata. Znak za uzbunu i obaveza da se odbrane te vrijednosti i ne dozvoli da se ugrožova sloboda, međunarodno pravo, nezavisnost drugih država jer bi to vodilo ka porazu i slomu svega što je mukotrpno građeno", rekao je Đukanović

Bonus video: