Sankcije: Rusija ostaje bez svih internacionalnih takmičenja

Formula 1, finale Lige šampiona u fudbalu, Šahovska olimpijada..., najznačajnija su takmičenja bez kojih je ostala Rusija

8625 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Napad Rusije na Ukrajinu naišao je na žestok odgovor svjetskih sportskih asocijacija.

Ne samo njih, već i klubova. Spisak odgođenih i događaja koji se zbog ratnih dešavanja uopšte neće održati u Rusiji, a trebalo je, više je nego dugačak.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) pozvao je međunarodne saveze da premjeste ili odgode takmičenja zakazana u Rusiji i Bjelorusiji. MOK je pozvao i da se ne ističu zastave i ne svira himna tih država na takmičenjima.

"Izvršni odbor MOK-a potvrdio je snažnu osudu kršenja olimpijskog primirja od strane ruske i Vlade Bjelorusije koja je podržala napad. Konsenzusom svih 193 države članice UN, Olimpijsko primirje počelo je sedam dana prije početka ZOI u Pekingu, 4. februara i završava sedam dana nakon zatvaranja Paraolimpijskih igara u Pekingu. Zato MOK poziva sve međunarodne sportske federacije da odgode ili premjeste svoje sportske događaje koji su na rasporedu u Rusiji ili Bjelorusiji. Mora se osuditi kršenje olimpijskog primirja od strane vlada Rusije i Bjelorusije i posvetiti apsolutnoj sigurnosti sportista", obavijestio je MOK.

Finale Lige šampiona u fudbalu, 28. maja, umjesto na "Gasprom areni" u Sankt Peterburgu igraće se u pariskom predgrađu Sen Deni, na Stad d' Fransu.

Stadion Liga šampiona
foto: Graphic news

Šahovska olimpijada ove godine neće se održati u Rusiji, poručila je FIDE.

"Vijeće FIDE odlučilo je da se 44. Šahovska olimpijada, uključujući turnir za igrače s invaliditetom, kao i FIDE kongres, neće održati u Rusiji. Potrudićemo se da pronađemo drugog organizatora Olimpijade i da na vrijeme pružimo informacije o mjestu i datumu održavanja FIDE kongresa 2022", poručili su iz FIDE.

I federacija Zimskih sportova - FIS otkazala je sva takmičenja u Rusiji u kalendaru od 25. februara do 27. marta.

Trka Formule 1 ove godine neće se voziti u Sočiju, ruski klubovi u evrokupovima u ekipnim sportovima, poput fudbalera Spartaka, moraće da igraju na neutralnom terenu. Evroliga je otkazala najbliže utakmice CSKA, Zenita i UNIKS-a.

Rusija će utakmice baraža za Mundijal u Kataru 2022. morati da igra na neutralnom terenu, iako je prvobitno trebalo da ugosti Poljsku.

Udarce trpe i regionalna takmičenja, pa će KHL (Kontinental hokej liga) vjerovatno ostati bez Dinama iz Rige, a košarkašku VTB ligu neće igrati estonski Kalev, a takvu odluku razmatra i poljska Zijelona gora.

Finski Jokerit neće učestvovati na Kupu Gagarina u hokeju.

Utakmica rukometnog baraža ženskih selekcija Rusije i Poljske je takođe odgođena, neće se igrati ni teniski čelendžeri u Moskvi...

Bonus video: