Ruski milijarderi izgubili više od 126 milijardi dolara bogatstva nakon invazije na Ukrajinu

Od toga je procijenjena 71 milijarda dolara izbrisana u četvrtak, nakon što je ruski Moek indeks pao za 33 odsto, a rublja je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar

11015 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok ruske trupe napadaju Ukrajinu, desetine milijardi su izbrisane iz bogatstva ruskih milijardera.

Nakon što je u četvrtak uračunao pad ruske rublje u odnosu na SAD, Forbs procjenjuje da su ruski milijarderi izgubili više od 126 milijardi dolara bogatstva od 16. februara, u poređenju sa njihovim početnim izvještajwm o gubitku od skoro 90 milijardi dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak neke od poslovnih lidera nacije na sastanak u Kremlj. Na sastanku je bilo najmanje 13 milijardera: Vagit Alekperov, Petar Aven, Andrej Bokarev, Andrej Gurijev, Mihail Gucerijev, Sulejman Kerimov, Andrej Meljničenko, Leonid Mihelson, Aleksej Mordašov, Vadim Moškovič, Vladimir Potanjin, Dmitrij Pumpjanski, Vladimir Yevtushenkov, javila je tada ruska državna novinska agencija TASS.

„Ono što se dešava je neophodna mjera“, navodno im je rekao. "Jednostavno smo ostali bez šanse da uradimo drugačije", piše Forbs.

Njegov napad na Ukrajinu ne samo da je izazvao haos u Ukrajini, već je destabilizovao tržišta širom svijeta i pogodio bogatstvo čak i njegovih najbližih saveznika.

Desetine milijardi dolara izbrisane su iz bogatstva ruske milijarderske elite dok su berza i rublja u zemlji pali nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Otprilike 116 ruskih milijardera izgubilo je više od 126 milijardi dolara od 16. februara, izračunao je Forbs.

Od toga je procijenjena 71 milijarda dolara izbrisana u četvrtak, nakon što je ruski Moek indeks pao za 33 odsto, a rublja je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar. Prijetnja sankcijama koja se proteže izvan malog kruga oligarha milijardera i preduzeća koja su već na meti Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije mogla bi dodatno da zagrize bogatstvo najbogatijih u Rusiji.

Najmanje pet milijardera u Kremlju u četvrtak - Alekperov, Mihelson, Mordašov, Potanin i Kerimov - bili su među najvećim gubitnicima milijardera tog dana. Najmanje 11 ruskih milijardera izgubilo je u četvrtak po milijardu dolara ili više.

Alekperov, bivši radnik na naftnoj platformi Caspain i bivši sovjetski ministar nafte koji je osnovao Lukoil, najvećeg nezavisnog proizvođača nafte u Rusiji, bio je najveći gubitnik. Vidio je da je 4,2 milijarde dolara, ili oko 17,1 odsto njegovog bogatstva, nestalo pošto su ruske zalihe nafte i gasa pale. Akcije Lukoila, koje kotiraju u Londonu i Moskvi, pale su za više od 30 odsto od početka vojne izgradnje do invazije.

Lukoil je bio na meti SAD zajedno sa drugim ruskim energetskim kompanijama poput državnog Rosnjefta 2014. finansijskim i tehnološkim sankcijama zbog ruskog zauzimanja Krima i ponovo bi mogao biti na meti Vašingtona, Brisela i Londona.

„Londongradske“ sankcije

Milijarder Genadij Timčenko, koji je ove nedjelje bio na meti britanskih sankcija, takođe je bio među onima čije je bogatstvo najviše pogodilo. Timčenku, koji posjeduje udio u raznim ruskim preduzećima, uključujući gasnu kompaniju Novatek i proizvođača petrohemije Sibur, iz svog bogatstva je zbrisano oko 4,2 milijarde dolara.

Timčenko, koji još uvijek vrijedi više od 19 milijardi dolara, imenovan je kao dio Putinovog „užeg kruga” u sankcijama koje je uveo američki trezor nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014.

Te sankcije su dovele Timčenka, koji tvrdi da se Putin početkom 1990-ih, da proda svoj udeo od 43 odsto u Gunvoru, tada četvrtoj po veličini grupaciji za trgovinu naftom na svijetu. SAD su tvrdile da je i sam Putin imao ulaganja u Gunvor i da je možda imao pristup fondovima grupe, navode koje je trgovačka kuća sa sjedištem u Ženevi demantovala. Gunvor je osporio tu tvrdnju.

Britanska vlada je ranije ove nedjelje takođe sankcionisala još tri super bogata Rusa, uključujući Putinovog bivšeg zeta (i bivšeg milijardera) Kirila Šamalova. Nakon ruskih udara na Ukrajinu, takođe je najavio zamrzavanje sredstava ruskih banaka i zabranu ruskim državljanima da drže više od 66.000 dolara (50.000 funti) na bankovnom računu u Velikoj Britaniji.

Premijer Boris Džonson je takođe navodno podstakao zapadne lidere da odu dalje i izbace Rusiju iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, jednog od glavnih cevovoda za međunarodne finansije i bankarstvo. Češki predsjednik Miloš Zeman, nekada jedan od Putinovih najžešćih pristalica u Evropi, takođe je pozvao da se Rusija isključi iz SVIFT-a zbog „zločina protiv mira“ uprkos oklijevanju nekih evropskih lidera oko ekonomskih posljedica zaključavanja ruskih preduzeća i energetike za sve strane.

Britanski opozicioni poslanici pozvali su premijera Borisa Džonsona da ode dalje i zapljeni imovinu ruskog milijardera Romana Abramoviča.

Milijarder, vlasnik fudbalskog tima Čelsi iz Premijer lige, koji se obogatio u ruskoj naftnoj industriji nakon pada Sovjetskog Saveza, više puta je bio uhvaćen u dugotrajnim diplomatskim tenzijama između Londona i Moskve.

„Imamo više pojedinaca na našoj listi, koje smo spremni da sankcionišemo“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus u srijedu radiju LBC na pitanje da li je Abramovič meta sankcija.

Abramovič, kome je ove nedjelje izbrisano više od milijardu dolara iz svog bogatstva, navodno je bez britanske vize nakon što mu je viza za preduzetništvo istekla 2018. godine, ali je mogao da posjeti svoj fudbalski tim zahvaljujući novostečenom izraelskom i portugalskom državljanstvu. Svaki potez britanske vlade prema njegovom vlasništvu nad svojim voljenim fudbalskim timom mogao bi biti ugrožen pozajmom od dvije milijarde dolara Čelsiju.

Bonus video: