Privreda uputila jasnu poruku Babišu: Češka da ostane u EU

Nije u interesu češke privrede da se pod pritiskom migracijskog talasa i bojazni od terorističkih napada zatvara pred svijetom, upozorila je Privredna komora Češke
97 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2017. 11:48h

Osnovni i glavni zahtjev češke privrede i preduzeća novoj vladi budućeg premijera, lidera ANO i tajkuna prehrambene i hemijske industrije Andreja Babiša jeste da Češka svakako ostane u Evropskoj uniji, saopštila je danas Privredna komora Češke.

Privredna komora smatrala je da je potrebno da formuliše zahtjeve privrede novoj vladi već sada, dok još uopšte nije jasno ko će biti Babišov koalicioni partner, zato što su na redovnim parlamentarnim izborima u petak i subotu 10 odsto glasova osvojili ksenofobni, antiislamski ekstremisti desnice Tomija Okamure koji žele da budu u Babišovoj vladi, a obećali su biračima da će organizovati referendum i izvesti Češku iz EU.

"Mi smo izvozno orijentisana privreda a EU učestvuje u našem izvozu 80 odsto. Uzajamna povezanost sa EU je mnogo dublja, od značajnog udjela stranih ulaganja do zajedničke politike prema trećim zemljama. Bez obzira na neke i suštinske primjedbe nijedna razumna češka vlada ne smije o izlasku iz EU ni da razmišlja", kazao je predsjednik Privredne komore Vladimir Dlouhi.

Nije u interesu češke privrede da se pod pritiskom migracijskog talasa i bojazni od terorističkih napada zatvara pred svijetom, upozorila je Privredna komora Češke.

"Nikakvih imigranata ovdje nema ali zato imamo očajnički nedostatak radne snage, stanovništvo koje stari i mlade među kojima suviše njih ima obrazovanje društvenog smjera za kojim nema baš potražnje", kazao je Dlouhi.

Najbogatiji Slovak a drugi najbogatiji čovjek u Češkoj, tajkun Andrej Babiš još u subotu, kada je postalo izvjesno da je njegova Akcija nezadovoljnih građana osvojila skoro 30 odsto glasova na izborima a pobijedila u svih 14 regiona Češke, posebno je naglasio da ANO nije euroskeptična već proevropska stranka i da će kao budući premijer formirati takvu vladu.

U kampanji pred izbore i u izbornom programu kao glavni garant bezbjednosti Češke naveo je NATO, a Babiš se takođe izjasnio da ne traži ukidanje sankcija protiv Rusije iako nisu efikasne i samo nanose štetu češkoj privredi, a ruski predsjednik Vladimir Putin nema namjeru da zbog njih napusti Krim koji je Rusija zaposjela, kako je kazao Babiš, kao agresor.

Babiš takođe, u interesu svojih preduzeća u koncernu prehrambene i petrohemijske industrije Agrefort čije bogatstvo je za četiri godine ANO u dosadašnjoj vladi uspio da udvostruči na 4,1 milijardu dolara, zalaže se za što lakši dolazak jeftinih stranih radnika, prije svega Ukrajinaca, na češko tržište rada i odbija proteste ekstremista zbog gastarbajtera i sindikata da gastarbajteri na lizing omogućavaju češkim preduzećima da i Česima plate drže na suviše niskom nivou.

Predsjednik Miloš Zeman povjeriće Babišu da počne konsultacije o novoj vladi kao pobjedniku izbora u utorak naredne sedmice što, kako su upozorili češki analitičari, nije još uvijek mandat za sastavljanje nove vlade a za takve nezvanične konsultacije Babišu šef države ni nije potreban.

Tek nakon konstitutivne sjednice Poslaničkog doma u novom sazivu koju je Zeman zakazao za 20. novembar Babiš će i zvanično dobiti od predsjednika Zemana zadatak da vodi konsultacije o novoj vladi a tek nakon toga mandat da je sastavi.

Bonus video: