Ilon Mask: Ukrajinci dobijaju besplatni internet, aktiviran Starlink

U slučaju Ukrajine ovo znači da ako ruske trupe u potpunosti unište telekomunikaciju i internet usluge, vladini zvaničnici i građani moći će da ostanu na mreži zahvaljujući Starlinku. Potpuno besplatno

4943 pregleda 1 komentar(a)
Ilon Mask, Foto: REUTERS
Ilon Mask, Foto: REUTERS

Telekomunikacijska mreža u Ukrajini teško je pogođena ruskom invazijom, posebno u južnim i istočnim djelovima zemlje gdje su borbe do sada bile najteže, objavila su u subotu nadzorna tijela za bezbjednost na internetu.

Kako prenosi N1, povezivanje sa GigaTransom, glavnim internet provajderom u Ukrajini, palo je na ispod 20% normalnog nivoa.

Na ovaj su način mnogi Ukrajinci ostali bez mogućnosti da putem društvenih mreža objavljuju situaciju sa kojom se suočavaju, što je i za novinare sa terena glavni izvor informacija.

Mikailo Fedorov, ministar digitalne transformacije Ukrajine i potpredsjednik Vlade, je u subotu zatražio od Ilona Maska da aktivira Starlink internet.

Nekoliko sati kasnije, Mask je uspio rasporediti i aktivirati satelite iznad Ukrajine. Ubrzo je uslijedio i odgovor Federovu: "Usluga Starlink je sada aktivna u Ukrajini. Više terminala stiže uskoro".

Starlink je satelitstka konstelacija Maskove kompanije "Spejs eks" čija je svrha pružanje satelitskog pristupa internetu.

U slučaju Ukrajine ovo znači da ako ruske trupe u potpunosti unište telekomunikaciju i internet usluge, vladini zvaničnici i građani moći će da ostanu na mreži zahvaljujući Starlinku. Potpuno besplatno.

"Spejs Eks" je nedavno pomogao i Tongi da se poveže sa Starlink internetom nakon što je vulkan prekinuo optički kabl na ovoj ostrvskoj zemlji i time onemogućio internet i komunikaciju.

Iako je izuzetno skupa za implementaciju, ova satelitska tehnologija može obezbijediti internet ljudima koji žive u ruralnim ili teško dostupnim mjestima do kojih ne dopiru bazne stanice ili optički kablovi.

Bonus video: