Zelenski poručio EU: Dokažite da ste sa nama, da nas nećete pustiti; Prevodilac plakao

Poslanici EU, od kojih su mnogi nosili #standvithUkraine majice sa ukrajinskom zastavom, drugi sa plavo-žutim šalovima ili trakama, aplaudirali su Zelenskom

39339 pregleda 450 reakcija 55 komentar(a)
Obraćanje Zelenskog u Evropskom parlamentu, Foto: Reuters
Obraćanje Zelenskog u Evropskom parlamentu, Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Evropsku uniju (EU) da dokaže da je stala na stranu Ukrajine u njenom ratu sa Rusijom, dan nakon što je potpisao zvanični zahtjev za pridruživanje bloku, prenosi agencija Rojters.

"Borimo se da budemo ravnopravni članovi Evrope", rekao je Zelenski na hitnoj sjednici Evropskog parlamenta (EP) putem video-linka.

"Dokažite da ste sa nama. Dokažite da nas nećete pustiti. Dokažite da ste zaista Evropljani i tada će život pobijediti smrt i svjetlost će pobijediti tamu", rekao je on na ukrajinskom jeziku u govoru prevedenom na engleski od strane prevodioca koji priča kroz suze, dok su emocije obuzimale parlament.

Poslanici EU, od kojih su mnogi nosili #standvithUkraine majice sa ukrajinskom zastavom, drugi sa plavo-žutim šalovima ili trakama, aplaudirali su Zelenskom.

Evropski parlament
foto: Reuters

"EU će biti mnogo jača sa nama. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena", rekao je Zelenski, pri čemu je Kijev vjerovatno svjestan da će nastojanja Ukrajine za članstvo biti duga i teška, prenosi Rojters.

Očekuje se da će zakonodavci EU nazvati Rusiju "odmetničkom državom" i pozvati blok od 27 zemalja da se dogovori o još oštrijim sankcijama, prema nacrtu teksta o kojem će glasati kasnije u utorak.

EU je preduzela korake bez presedana, uključujući finansiranje isporuke oružja Ukrajini, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat protiv susjeda prošle nedelje.

Prema nacrtu rezolucije i amandmanima koje su podržale glavne stranke, poslanici će zatražiti proširenje obima sankcija i "usmerenih na strateško slabljenje ruske privrede i industrijske baze, posebno vojno-industrijskog kompleksa".

Ruska invazija na Ukrajinu "efikasno čini Rusiju odmetničkom državom", kažu poslanici.

Dok Putin "sjeća na najstrašnije izjave diktatora 20. vijeka", Zelenski se ponaša "herojski", navodi se u nacrtu neobavezujuće rezolucije.

Evropski parlament će takođe apelovati na lidere EU da budu oštriji prema oligarsima i zvaničnicima bliskim ruskom rukovodstvu, ograniče uvoz nafte i gasa iz Rusije, zabrani Rusiji i njenom savezniku Bjelorusiji u potpunosti sistem za razmjenu poruka SWIFT bankama i da zatvore sve luke za ruske brodove i za brodove koji idu iz i ka Rusiji-

"Poruka iz Evrope je jasna. Ustaćemo, nećemo skrenuti pogled kada oni koji se bore na ulici za naše vrijednosti sruše Putinovu ratnu mašinu", rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, govoreći ispred zastava EU i Ukrajine.

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u šesti dan.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom".

Bonus video: