Uefa donirala milion eura djeci Ukrajine

„Djeca su veoma ranjiva kategorija tokom konflikta i naša je dužnost da im pomognemo kako bi odbranili svoja fundamentalna prava i njihovo zdravlje", kazao je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin

6863 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Uefa
Foto: Uefa

UEFA Fondacija za djecu i njen predsjednik Aleksander Čeferin donijeli su odluku o donaciji milion eura za pomoć djeci u Ukrajini kao i djeci izbjeglicama u okolnim zemljama.

Ovim sredstvima finansiraće se inicijative saveza članova UEFA i dobrotvornih organizacija fokusiranih na prava i blagostanje djece kroz precizno evaluiranje potreba ostvarenu tijesnom saradnjom sa nacionalnim savezima i lokalnim partnerima.

Sredstva iz hitne finansijske pomoći biće proslijeđena Fudbalskom savezu Moldavije koji već sarađuje sa lokalnim humanitarnim organizacijama sa ciljem pomoć djeci izbjeglicama iz Urakjine koja pristižu u njihovu zemlju. Komentarišući odluku predsjednik UEFA i UEFA Fondacije za djecu Aleksander Čeferin je rekao:

„Djeca su veoma ranjiva kategorija tokom konflikta i naša je dužnost da im pomognemo kako bi odbranili svoja fundamentalna prava i njihovo zdravlje. Zahvaljujući solidarnosti evropske fudbalske porodice i pomoći naših partnera bićemo u prilici da obezbijedimo određenu pomoć koja je hitno potrebna djeci u Ukrajini i susjedskim zemljama.“

Predsjednik Fudbalskog saveza Moldavije Leonid Oleiničenko je rekao:

„Prolazimo kroz vrijeme bez presedana, sa hiljadama porodica iz Ukrajine koje traže sklonište u našoj zemlji. Konkretna pomoć evropske fudbalske porodice i UEFA Fonacije za djecu omogućiće će nam da što prije zadovoljimo osnovne potrebe porodica i djece u saradnji sa lokalnim humanitarnim organizacijama.“

UEFA Fondacija za djecu ima za cilj pomoć djeci i odbranu njihovih prava kroz sport i fudbal. Fondacija obezbijeđuje pomoć u sferama zdravlja, edukacije, pristupa sportu, ličnog razvoja, integracije manjina i zapošljivosti.

Fondacija je javna organizacija osnovana u skladu sa švajcarskim pravom, započela je svoje aktivnosti 24. aprila 2015. godine. Fondacija trenutno investira u 180 projekata i do sada je finansirala više od 400 projekata u 130 zemalja širom svijeta. Više od 1.8 miliona djece je već imalo benefita od fondacije i njenog rada od momenta kreiranja.

Bonus video: