Lice ruske ratne diplomatije

Sergej Lavrov svojim oštrim i sarkastičnim nastupima tokom invazije na Ukrajinu predstavlja otjelotvorenje prkosnog stava Kremlja

38276 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Vodeći ruski diplomata tokom invazije na Ukrajinu, ministar inostranih poslova Sergej Lavrov predstavlja otjelotvorenje prkosnog stava Kremlja sa kombinacijom oštrine i sarkazma.

Mada predsjednik Vladimir Putin sam oblikuje spoljnu politiku zemlje, Lavrov prenosi poruku Moskve sa bezosjećajnošću koja nije tipična za jednog diplomatu.

Na funkciji šefa diplomatije skoro 18 godina, 71-godišnji Lavrov je gledao kako se odnosi sa Zapadom mijenjaju od skoro prijateljskih do otvoreno neprijateljskih, podsjeća agencija Asošijetid pres.

Reagujući na rusku invaziju na Ukrajinu, Evropska unija je između ostalih zamrzla imovinu Putina i Lavrova, u do sada nezabilježenom udarcu na ponos Moskve.

Lavrov je 18 godina ruski šef diplomatije
Lavrov je 18 godina ruski šef diplomatijefoto: Beta/AP

Od Lavrova je na funkciji ruskog šefa diplomatije duže bio samo sovjetski ministar inostranih poslova Andrej Gromiko, koji je tu dužnost obavljao 28 godina. Poput Gromika, čiji je nadimak bio Gospodin Njet (Gospodin ne), i Lavrov je predstavljao beskompromisno lice spoljne politike Kremlja pred Zapadom.

On ne bira riječi kada brani ono što smatra interesima Moskve i vjerovatno je upravo to ono što se dopada ruskom predsjedniku.

Poznat je odgovor Lavrova na kritike koje mu je 2008. uputio britanski šef diplomatije Dejvid Milibend: "Ko ste vi da mi držite lekcije”, kazao je tada Lavrov.

Kao i njegov šef i Lavrov sa nostalgijom gleda na sovjetsku slavu. Često ima izlive bijesa prema Zapadu, opisujući SAD kao arogantne, prijetvorne i odlučne da dominiraju svijetom. Kontinuirano odbacuje zapadne saveznike kao podanike koji poslušno slijede retoriku Vašingtona za odvraćanje Rusije.

Stojeći pored britanske šefice diplomatije Liz Tras nakon njihovog sastanka prošlog mjeseca, mrgodni Lavrov je kazao da su njihovi pregovori izgledali kao „razgovor između gluvog i nijemog”.

Nakon životne diplomatske karijere, vidi se da je Lavrovu dnevna rutina dosadna. U nastupima pred novinarima, on se ne trudi da sakrije da ga iritiraju naivna ili provokativna pitanja, često odgovarajući prezirom ili ismijavanjem.

Kada je novinar CNN-a u videopozivu iz ukrajinske prijestonice pitao Lavrova da li Moskva želi da smijeni ukrajinsko rukovodstvo, saradnik je odmah intervenisao u rekao da nije njegov red da postavi pitanje. Novinar je ipak nastavio, a ljutiti Lavrov je uzvratio: „On je nepristojan. On sada radi iz Ukrajine. Zaražen je nepristojnošću”.

Lavrov naročito ne voli fotografe, a nervira ga čak i škljocanje aparata. Na jednoj konferenciji za novinare jednom prilikom je viknuo u mikrofon očigledno ljut na reportere. Njegov izraz lica je postao mim, štampan je na majicama za patriotsku publiku.

U više navrata se pričalo da će Lavrov u penziju, a umjesto toga on je postao jedan od članova Putinovog kabnineta sa najdužim stažom i konstanta na međunarodnoj sceni.

Sergej Lavrov
foto: Beta/AP

Prije nego što je postao ministar inostranih poslova, bio je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama 10 godina i volio je da neformalno razgovara sa novinarima, da razmjenjuje vijesti i šale uz cigaretu na hodnicima UN. On piše poeziju, pjeva uz gitaru sa prijateljima i rado je učestvovao u skečevima sa drugim diplomatama na međunarodnim događajima kada odnosi između Rusije i Zapada nijesu bili toliko narušeni.

Međutim, to je sada stvar prošlosti, Lavrov sada na dnevnom nivou ima ljutite izlive prema zapadu

U utorak mu je zabranjeno da leti za Ženevu kako bi prisustvovao UN konferenciji nakon što su članice EU uskratile ruskim avionima pristup njihovom vazdušnom prostoru.

Lavrov je u video-obraćanju na zasijedanju UN taj potez osudio kao „nečuven” tvrdeći da EU zemlje na taj način pokušavaju da izbjegnu dijalog i direktni kontakt čiji je cilj utvrđivanje političkih rješenja za međunarodne teme.

„Zapad je očigledno izgubio kontrolu u izlivima bijesa protiv Rusije i uništio sopstvena pravila, institucije, uključujući i poštovanje privatne imovine”, kazao je Lavrov. „Neophodno je okončati arogantnu zapadnu filozofiju sopstvene superiornosti, isključivosti i odriješenih ruku”

Međutim, zapadne diplomate iz desetina država su, kako prenosi AP, napustile prostoriju u Ženevi kada se Lavrov pojavio na velikom ekranu i na taj način izrazile bijes prema Moskvi rekavši „njet” njemu u ruskoj diplomatiji.

Bonus video: