Njemačka zaplijenila jahtu ruskog milijardera Usmanova

Najmanje pet superjahti ruskih milijardera usidreno je na Maldivima, ostrvskoj državi u Indijskom okeanu koja nema sporazum o izručenju sa SAD, gdje su sklonjene pred sankcijama

5295 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačke vlasti zaplijenile su gotovo 600 miliona dolara vrijednu luksuznu jahtu ruskog oligarha Ališera Usmanova zbog sankcija koje su mu uvele zapadne zemlje nakon ruske invazije na Ukrajinu, objavio je Forbs pozivajući se na bliske izvore.

Jahta duga 155 metara, naziva Dilbar, zaplijenjena je u luci u Hamburgu gdje je bila na servisu u brodogradilištu Blohm + Voss, objavio je Forbs.

Ni njemačka carina, ni uprava brodogradilišta nisu bili dostupni za komentar.

Usmanov je vlasnik ruske metalurške kompanije Metaloinvest, izdavačke kuće Komersant i drugog najvećeg ruskog mobilnog operatera MegaFona. Jedan je od 25 ruskih oligarha povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojima su zapadne zemlje nametnule sankcije.

Nekad je bio jedan od većih deoničara nogometnog kluba Arsenala, a danas je sponzorski povezan s Evertonom koji je s njim raskinuo ugovore otkako su proglašene sankcije.

Najmanje pet superjahti ruskih milijardera usidreno je na Maldivima, ostrvskoj državi u Indijskom okeanu koja nema sporazum o izručenju sa SAD, gdje su sklonjene pred sankcijama.

Bonus video: