Makron večeras objavljuje kandidaturu za predsjedničke izbore

Makron je zbog ukrajinske krize sačekao poslednji trenutak da saopšti kandidaturu za predsjedničke izbore zakazane u dva kruga, 10. i 24. aprila

3573 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Odlazeći francuski predsednik, centrista Emanuel Makron će svoju kandiduturu za drugi predsjednički mandat pred izbore u aprilu, objaviti u pismu Francuzima koje će večeras biti dostupno na sajtovima nacionalih i regionalnih medija, saopštilo je Makronovo okruženje.

Makron je zbog ukrajinske krize sačekao poslednji trenutak da saopšti kandidaturu za predsjedničke izbore zakazane u dva kruga, 10. i 24. aprila.

Kandidati imaju rok do petka u 18.00 sati da Ustavnom savjetu predaju potpise. Svaki kandidat treba da prikupi neophodnih 500 potpisa ili sponzorstva za podnošenje kandidature. Sponzorstva su potpisi podrške izabranom kandidatu poslanika, odbornika i drugih zvaničnika izabranih na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Makrona su između ostalih podržali bivši premijeri Manuel Vals, Žan-Pjer Rafaren i Eduara Filipa.

Kako su ranije prenijeli francuski mediji, Makron je prikupio više od 500 potpisa, a dovoljan broj potpisa su prikupili i predsjednički kandidati ekstremne desnice Marin Le Pen i Erik Zemur.

Odlazeći predsjednik je veliki favorit za izbore prema istraživanjima javnog mnjenja. On je na prethodnim izborima održanim 2017. godine u drugom krugu ubjedljivo pobijedio Marin Le Pen.

Bonus video: