Rat zahuktava inflaciju i skok cijena: "EU navija za Ukrajinu, gledajući iz toplih domova, grijanih na ruski gas"

U osvrtima ekonomskih stručnjaka je očekivanje da će zbog žestokih zapadnih sankcija Rusiji i Evropska unija pretrpjeti ekonomsku štetu i socijalne posljedice, dok je Makron čija zemlja predsjedava Unijom, ukazao da će preduzeća, narod i svakodnevni život "biti na udaru dubokih promjena idućih mjeseci"

14403 pregleda 28 reakcija 19 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Foto: Reuters

Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji (EU) se zahuktava inflacija, cijene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbjegnut, zbog čega prijeti stagflacija - ekonomski rast na nuli uz inflaciju.

Te procjene ekonomskih analitičara u EU podudaraju se s upozorenjem francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se "istorija vraća" u Evropu, dok rat u Ukrajini "ide u još goru fazu".

Makron je izjavio da je to više od slutnje poslije razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji mu je predočio da će Rusija bez oklijevanja nastaviti vojne aktivnosti sa ciljem "demilitarizacije" i uklanjanja "nacističkih snaga" iz ukrajinske vlasti i postizanja neutralnog statusa Ukrajine.

U osvrtima ekonomskih stručnjaka je očekivanje da će zbog žestokih zapadnih sankcija Rusiji i Evropska unija pretrpjeti ekonomsku štetu i socijalne posljedice, dok je Makron čija zemlja predsjedava Unijom, ukazao da će preduzeća, narod i svakodnevni život "biti na udaru dubokih promjena idućih mjeseci".

Savjet ministara EU zatražio je "vanredne mjere" za spasavanje stočarstva i ostale evropske poljoprivrede, pogođene velikih skokom cijena žitarica i uljarica na svjetskom tržištu, a posebno zbog prekida izvoza iz Rusije i Ukrajine, odakle Unija uvozi znatne količine žitarica.

U osvrtu francuskog lista "Figaro" podvlači se da je Evropa "sučeljena s nepoznanicama jednog skupljeg svijeta", a ugledni analitičari ukazuju da su centralne banke pred "surovim izborom da dizanjem kamata zaustavljaju inflaciju i time brane pad potrošnje, ili da niskim kamatama čuvaju proizvodnju".

Londonski "Ekonomist intelidžens junit" (EIU) takođe smatra da će "ruska invazija Ukrajine izazvati ekonomske i političke promjene u Evropi".

Taj analitički centar Ekonomist grupe navodi da će "ekonomske sankcije Rusiji ipak imati ograničeni uticaj, ali da će sama neizvjesnost produžavanja rata neminovno uticati na investicije i potrošnju, dok će skok svjetskih cijena sirovina podstaći već visoku inflaciju i poremećaje u lancima snabdijevanja, što će pogoditi ekonomski rast u ovoj godini".

EIU upozorava da "Evropi prijeti opasnost da ostane bez ruskog gasa, ako Moskva zavrne slavinu kao odmazdu zbog sankcija, da se suoči s masovnim prilivom ukrajinskih izbjeglica i zamašnim poremećajem finansijskog tržišta i prekida u trgovini".

Njemački sajt "Jurointelidžens" ukazuje na činjenicu da Moskva, uprkos ratu, nije prekinula dotok gasa Evropi preko Ukrajine, da se plaćanja za gas, uprkos sankcijama, i dalje odvijaju preko Sberbanke i Gasprom banke, dvije najveće ruske, što zbog ogromnog skoka cijene gasa Rusiji donosi velike zarade, ali Evropa nema kud jer ne može da opstane bez ruskog gasa.

"Jurointelidžens" primjećuje da nije jasno dokle će trajati situacija u kojoj "EU za sada navija za Ukrajinu iz daljine, gledajući iz svojih toplih domova, grijanih na ruski gas".

Bonus video: