UNHCR: Očekuje se četiri miliona izbjeglica iz Ukrajine u narednim danima

"Ukoliko hitno ne dođe do zaustavljanja sukoba, Ukrajinci će nastaviti da bježe"

6223 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šefica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Srbiji (UNHCR) Frančeska Boneli izjavila je da je broj izbjeglica iz Ukrajine šokantan i da ta organizacija očekuje da će u narednim danima biti više od četiri miliona izbjeglih.

„Žao mi je što moram da kažem da, ukoliko hitno ne dođe do zaustavljanja sukoba, Ukrajinci će nastaviti da bježe. Trenutno prognoziramo da će u narednim danima biti više od četiri miliona izbjeglica“, rekla je Boneli za list Politika.

Ona je rekla da je UNHCR objavio hitan apel za pomoć Ukrajini s ciljem da bude prikupljeno 1,7 milijardi dolara, a pojedine zemlje već su se obavezale da će pružiti podršku u vrijednosti od jedne i po milijarde.

"Pojačali samo našu operaciju u Ukrajini i susjednim zemljama, a takođe šaljemo humanitarnu pomoć koja uključuje ćebad, prostirke za spavanje, šatore, sanitarne potrepštine, opremu za bebe i druge neophodne proizvode", navela je Boneli.

Ona je istakla i da je Evropska unija (EU) prvi put u istoriji aktivirala Direktivu o privremenoj zaštiti, što znači da će ukrajinskim izbjeglicama dobijanje zaštite biti znatno olakšano u svim zemljama EU.

Prema njenim riječima, u Srbiji su sve planirane i druge aktivnosti UNHCR-a koordinisane sa Komesarijatom za izbjeglice i migracije Srbije, koji je spreman da aktivira dodatne kapacitete za prijem ukrajinskih izbjeglica.

"UNHCR spreman da pomogne i već smo tim povodom bili u kontaktu s nadležnim institucijama. Osim toga, UNHCR je, zajedno sa predstavnicima vlasti, uspostavio posebnu veb-stranicu i telefonsku liniju za pomoć ukrajinskim izbjeglicama koje žele da zatraže zaštitu u Srbiji", navela je Boneli.

Bonus video: