Anketa: Makron sa očekivanih 33,5 odsto glasova favorit na izborima

Rijetko velika podrška za jednog predsjednika koji se na kraju mandata kandidovao za još jedan, ocijenio je pariski list Figaro

2635 pregleda 3 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Francuski predsjednik i kandidat za reizbor, centrista Emanuel Makron mogao bi da u prvom krugu predsjedničkih izbora 10. aprila osvoji 33,5 odsto glasova, prenio je pariski list Figaro novo istraživanje javnog mnjenja.

List je ocijenio da je to rijetko velika podrška za jednog predsjednika koji se na kraju mandata kandidovao za još jedan.

Makron koji je u izbornu trku ušao u posljednjem trenutku, 3. marta, dan prije isteka roka za podnošenje kandidature, ne vodi veliku predizbornu kampanju zbog situacije u Ukrajini i svoje angažovanosti na međunarodnom planu pošto Francuska predsjedava Savjetom Evropske unije od 1. januara do 1. jula.

Angažovanost Makrona na međunarodnim pitanjima je navela Francuze da ga podrže u kriznim vremenima na nezadovoljstvo ostalih kandidata, navela je agencija Ifop koja je sprovela anketu i dodala da se to može tumačiti kao "okupljanje ispod zastave" Francuske.

Na drugom mjestu u anketi je kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen koja bi dobila 15 odsto glasova. Na trećem mjestu je kandidat radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon, koji je do skoro u anketama imao manje šanse za osvajanje glasova.

Četvrti i peti bi bili kandidat ekstremne desnice Erik Zemur sa 11 odsto i kandidatkinja desnice Valeri Pekres (10,5 odsto), koja je ranije viđena kao jedna od najozbiljnijih protivnica Makrona.

Zemur je izgubio popularnost zbog ranije pozitivnih stavova prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i neuvjerljivom stavu o prihvatanju ukrajinskih izbjeglica.

Valeri Pekres sa druge strane gomila greške u komunikaciji sa potencijalnim glasačima koji se okreću Makronu.

Ljevica kaska kao i po ranijim anketama, i nijedan od kandidata te političke struje ne bi dobio više od pet odsto glasova.

Što se tiče drugog kruga izbora zakazanog za 24. april, Makron bi pobijedio bilo kojeg kandidata.

Odnos snaga sa Marin Le Pen u drugom krugu bio bi 61 odsto glasova za Makrona, 39 odsto za Le Pen. U slučaju Makron-Melanšon razlika bi bila još veća - 68,5 odsto za Makrona i 31,5 odsto za Melanšona, a u trci Makron-Zemur bilo bi 69,5 odsto za odlazećeg predsjednika i 30,5 odsto za ekstremnog desničara.

Bonus video: