Izbjeglicama iz Ukrajine dozvoljen boravak do godinu u Crnoj Gori

Vlada je, kako je pojašnjeno, odluka donijela pošto će se nakon isteka prava na boravak do 90 dana, veliki broj izbjeglica iz Ukrajine nalaziti u neregulisanom položaju u Crnoj Gori, bez mogućnosti da se vrate u zemlju porijekla

32082 pregleda 458 reakcija 14 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je donijela Odluku kojom se odobrava privremena zaštita osobama iz Ukrajine koje se ne mogu vratiti u tu zemlju, a koju su bili prisiljeni da napuste zbog oružanih sukoba, na period do jedne godine.

Kako se navodi u Informaciji nakon sjednice Vlade, odluka je donijeta pošto će se nakon isteka prava na boravak do 90 dana, veliki broj izbjeglica iz Ukrajine nalaziti u neregulisanom položaju u Crnoj Gori, bez mogućnosti da se vrate u zemlju porijekla, pa je bilo neophodno aktiviranje mjere privremene zaštite predviđene Zakonom, u cilju privremenog, trenutnog regulisanja pravnog položaja migranata

"Radi nadzora nad sprovođenjem Odluke obrazuje se Koordinaciono tijelo koje čine predstavnici organa državne uprave nadležnih za unutrašnje poslove, vanjske poslove, poslove finansija, rada, socijalnog staranja i zdravlja. U Informaciji se navodi da u situacijama masovnog i kontinuiranog priliva migranata i izbjeglica, kada se realno može očekivati da će se, nakon isteka prava na boravak do 90 dana, veliki broj njih nalaziti u neregulisanom položaju u Crnoj Gori, bez mogućnosti da se vrate u zemlju porijekla, bilo je neophodno aktiviranje mjere privremene zaštite predviđene Zakonom, u cilju privremenog, trenutnog regulisanja pravnog položaja migranata. Imajući u vidu Predlog Evropske komisije od 2. marta 2022. godine, koja je predložila da se aktivira Direktiva 2001/55/EZ, primijenjen je institut privremene zaštite, prepoznat u Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, kao mjera koja odgovara trenutnoj politici u oblasti azila i migracija, a kao zakonski mehanizam koji bi omogućio legalizovanje statusa i ostvarivanje prava onog dijela migrantske populacije koja potiče iz ratom zahvaćene zemlje u kojoj je bezbjednost i sloboda ovih lica značajno ugrožena", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Dodaje se da su zaduženi Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da iz humanitarnih razloga omoguće ulazak u Crnu Goru državljanima Ukrajine koji ne posjeduju važeću putnu ispravu uz posjedovanje - putne isprave kojoj je istekao rok važenja ili kopije iste, važećeg unutrašnjeg pasoša u obliku knjižice ili važeće ili istekle lične karte ili kopije istih, izvoda iz matične knjige rođenih za djecu do 18 godina ili kopije istog.

"Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Crvenim krstom i UNHCR-om obezbijedi smještajne kapacitete za primjeren smještaj stranaca pod privremenom zaštitom, neophodnu pomoć i osnovna sredstva za život", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: