„Fejsbuk” će dozvoliti pozive na nasilje protiv Putina i ruske vojske

Kompanija Meta kaže da je privremeno dozvolila neki nasilni govor, kao što je „smrt ruskim osvajačima“, koji bi obično prekršio njena pravila

10957 pregleda 41 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Meta, vlasnik Fejsbuka i Instagrama, dozvoliće korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Vladimira Putina i ruskih vojnika.

Meta kaže da je privremeno dozvolila neki nasilni govor, kao što je „smrt ruskim osvajačima“, koji bi obično prekršio njena pravila.

Međutim, kaže se da neće dozvoliti pozive na nasilje protiv ruskih civila, prenosi BBC.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je novinska agencija Rojters saopštila da je vidjela interne mejlove u kojima se navodi promjena politike.

„U svjetlu tekuće invazije na Ukrajinu, napravili smo privremeni izuzetak za one koji su pogođeni ratom, kako bismo izrazili nasilna osjećanja prema invazijskim oružanim snagama“, rekao je portparol Mete za BBC.

Prema izmijenjenoj politici, korisnici u zemljama uključujući Rusiju, Ukrajinu i Poljsku takođe će moći da pozivaju na smrt ruskog predsjednika Putina i bjeloruskog predsjednika Lukašenka.

U mejlovima navodno stoji da će pozivi za smrt lidera biti dozvoljeni osim ako ne sadrže druge mete ili ne sadrže lokaciju ili metode.

Pozivi na nasilje protiv Rusa takođe su dozvoljeni kada se u objavama jasno pominje invazija Ukrajine, navodi se u mejlovima.

Rusija je prošle nedjelje objavila da blokira Fejsbuk i njegove platforme, navodeći 26 slučajeva „diskriminacije“ ruskih medija od strane Fejsbuka od oktobra 2020.

Iako je pristup sajtu već bio ograničen u Rusiji, nije bio potpuno nedostupan.

Moskva je zabranila nekoliko platformi društvenih medija dok sprovodi ono što naziva „specijalnom operacijom“ u Ukrajini.

Bonus video: