Bundesver nabavlja američke bombardere F-35

F-35 se smatra najsavremenijim borbenim avionom na svijetu i takođe se kupuje za takozvano nuklearno učešće Njemačke - koncept odvraćanja NATO-a u kojem saveznici imaju pristup američkim nuklearnim bombama. Zbog posebnog oblika i spoljašnjeg premaza, neprijateljski radari teško mogu da registruju avion

5453 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Vlada u Berlinu će njemačku vojsku modernizovati američkim stelt bombarderima F-35 , koji mogu da transportuju i američke nuklearne bombe. Planirano je da se nabavi 35 letilica tog tipa kao i 15 Jurofajtera.

Njemačka Vlada je donijela odluku da kupi do 35 aviona tipa F-35 američkog proizvođača Lockheed Martin, javljaju novinske agencije dpa i rojters, pozivajući se na krugove bliske Vladi. Još nije objavljeno koliko bi to trebalo da košta. Ovo je prva velika nabavka Bundesvera nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Najsavremniji borbeni avion

F-35 se smatra najsavremenijim borbenim avionom na svijetu i takođe se kupuje za takozvano nuklearno učešće Njemačke - koncept odvraćanja NATO-a u kojem saveznici imaju pristup američkim nuklearnim bombama. Zbog posebnog oblika i spoljašnjeg premaza, neprijateljski radari teško mogu da registruju avion.

Iako nikada nije zvanično potvrđeno, smatra se javnom tajnom da je u američkoj bazi u Ajfelu uskladišteno 20 termonuklearnih bombi. Za transport i upotrebu tih bombi do sada su bili zaduženi avioni tipa Tornado. No, oni su u međuvremenu zastarjeli, Njemačka ih je uvela prije 40 godina, njihovo održavanje i modernizacija su sve skuplji.

Njemačka vlada je prethodno planirala da Tornado zamijeni američkim bombarderom tipa F-18, koji je skromniji i jeftiniji od F-35, ali njih bi tek trebalo sertifkovati za transport atomskih bombi, dok avioni tipa F-35 već imaju takav sertifikat.

Planirana je i nabavka Jurofajtera

Bundesver je bombardere tipa Tornado do sada koristio i za elektronsko ratovanje i izviđanje: ometanje, presrijetanje i napad na položaje neprijateljske protivvazdušne odbrane.

Prema informacijama dpa, za ispunjavanje ovih zadataka, Bundesver namjerava da kupi još 15 Jurofajtera. No, proizvođač Erbas mora ih narednih godina tehnički nadograditi i opremiti, što se smatra vrlo zahtjevnim poduhvatom. S druge strane, bombarderi F-35 su već opremljeni za ograničeno elektronsko ratovanje.

Ranija zabrinutost vlade u Berlinu da bi kupovina američkih bombardera F-35 mogla biti u suprotnosti sa zajedničkim francusko-njemačkim planovima izgradnje evropskog "borbenog aviona budućnosti" (FCAS/ Future Combat Air System) sada je stavljena u drugi plan i, sa stanovišta Berlina, ovaj argumenat više ne stoji.

Koalicionim sporazumom dogovorena zamjena Tornada

Nabavku borbenih džetova, koji će naslijediti Tornado, dogovorile su tri vladajuće stranke SPD, Zeleni i Liberali (FDP) još u svom koalicionom sporazumu.

Zbog Putinove agresije na Ukrajinu Kancelar Olaf Šolc najavio je otvaranje jednokratnog posebnog fonda za odbranu od 100 milijardi eura i značajno povećanje godišnjih izdataka: više od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Bonus video: