Ruske snage prodiru u Mariupolj: "Umiru djeca, stari. Grad je uništen i zbrisan sa lica zemlje"

Pad Mariupolja, poprište nekih od najtežih ratnih stradanja, označio bi veliki napredak za Ruse, koji su uglavnom zaglibili izvan velikih gradova više od tri nedjelje u najvećoj kopnenoj invaziji u Evropi od Drugog svjetskog rata, piše AP

21835 pregleda 385 reakcija 10 komentar(a)
Lokalno stanovništvo šeta u blizini oštećenih stambenih zgrada Mariupolju, Foto: Reuters
Lokalno stanovništvo šeta u blizini oštećenih stambenih zgrada Mariupolju, Foto: Reuters

Ruske snage su prodrle dublje u ukrajinski opkoljeni i oštećeni lučki grad Mariupolj, gdje su teške borbe zatvorile veliku čeličanu, a lokalne vlasti apeluju za veću pomoć Zapada.

Pad Mariupolja, poprište nekih od najtežih ratnih stradanja, označio bi veliki napredak za Ruse, koji su uglavnom zaglibili izvan velikih gradova više od tri nedjelje u najvećoj kopnenoj invaziji u Evropi od Drugog svjetskog rata, piše AP.

Pripadnici proruskih trupa voze oklopno vozilo u Mariupolju
Pripadnici proruskih trupa voze oklopno vozilo u Mariupoljufoto: Reuters

"Umiru djeca, stari. Grad je uništen i zbrisan je sa lica zemlje", rekao je policajac iz Mariupolja Mihail Veršnjin obraćajajući se iz razrušenog grada zapadnim liderima u video snimku čiju je autentičnost AP potvrdio.

Ruske snage su već odsjekle grad od Azovskog mora, a njegov pad bi povezao Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, sa teritorijama koje kontrolišu separatisti koje podržava Moskva na istoku.

To bi predstavljalo rijedak napredak u suočavanju sa žestokim ukrajinskim otporom koji je razbio nade Rusije u brzu pobjedu.

Napuštanje Mariupolja
Napuštanje Mariupoljafoto: Reuters

Ukrajinske i ruske snage borile su se oko čeličane Azovstal u Mariupolju, izjavio je u subotu Vadim Denisenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

"Jedna od najvećih metalurških fabrika u Evropi je zapravo uništena", rekao je Denisenko u televizijskom obraćanju.

Bonus video: