Zelenski: Svaki kompromis sa Rusijom morao bi biti izglasan na referendumu

- Dvadeset šesti je dan invazije na Ukrajinu. Prema podacima UN-a, dosad je poginulo najmanje 925 civila

- Borelj najavio nove sankcije Rusiji, Zelenski poručio da nikad neće predati Kijev, Marijupolj i Harkov

- Moskva pozvala američkog ambasadora kako bi mu uručili diplomatsku notu zbog "neprihvatljivih komentara" koje je Bajden iznio na račun ruskog Putina

139240 pregleda 76 reakcija 76 komentar(a)
Slomljeni prozor na zgradi u Odesi nakon raketiranja, Foto: Beta/AP
Slomljeni prozor na zgradi u Odesi nakon raketiranja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2022. 21:47h
Završeno
21:42h

Evropska unija (EU) ocijenila je danas "uništenje koje je neselektivno počinila ruska vojska u opkoljenom gradu Marijupolju u Ukrajini" kao "veliki ratni zločin" i odlučila da poveća finansijsku podršku za kupovinu naoružanja Ukrajini.

21:26h

Portparol Pentagona Džon Kirbi je optužio ruske snage da su počinile ratne zločine u Ukrajini i naveo da će pomoći da se sakupe dokazi.

"Biće sprovedeni istražni postupci i mi ćemo doprinijeti tom procesu. A šta će iz toga proizaći - nije na upravi Pentagona da o tome odlučuje", rekao je Kirbi, kako prenosi Rojters.

21:05h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Ukrajinci morati da izglasaju na referendumu sve kompromise postignute sa Rusijom za okončanje rata, prenosi Rojters.

"Narod će morati da progovori i odgovori na ovaj ili onaj oblik kompromisa. A kakvi će oni (kompromisi) biti, predmet je naših razgovora i razumijevanja između Ukrajine i Rusije", rekao je Zelenski u intervjuu za televiziju Suspilne.

Pitanja koja bi se mogla pokrenuti na nekom referendumu mogla bi da se tiču teritorija koje su okupirale ruske snage, uključujući Krim, ili bezbjednosnih garancija koje Ukrajini nude zemlje umjesto članstva u NATO-u, rekao je on.

21:03h

Bijela kuća nije razmatrala opcije da američki predsjednik Džo Bajden posjeti Ukrajinu tokom predstojećeg putovanja u Evropu, izjavila je sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki, prenosi Rojters.

Ona je napomenula da tokom putovanja ove nedjelje Bajden planira da pita poljskog predsjednika Andžeja Dudu šta SAD mogu da učine da podrže humanitarne napore u borbi sa posljedicama rata u Ukrajini.

20:06h

Lideri Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske, Britanije i Italije razgovarali su telefonom i saglasili se da je važno da ostanu ujedinjeni kada je riječ o Ukrajini, saopšteno je iz kancelarije italijanskog premijera Dragija.

"Lideri su se obavezali da će koordinisati napore kako bi pomogli ukrajinskom narodu koji beži od konflikta i onima koji ne mogu da napuste svoje domove", navodi se u saopštenju, kako prenosi Rojters.

Ranije je saopšteno da je cilj poziva bio da se pripreme za sastanke NATO-a, G7 i Evropskog savjeta, koji su zakazani za ovu nedjelju.

20:06h

Švajcarski predsjednik Ignjacio Kasis rekao je da neutralnost te zemlje isključuje mogućnost slanja oružja u Poljsku.

"Poljska glavna želja je isporuka oružja. Ali to nije u skladu sa našom neutralnošću. To sam jasno objasnio (poljskom premijeru) Mateušu Moravjeckom i on je to primio k znanju", rekao je Kasis za švajcarske medije tokom posjete Varšavi.

Naveo je i da je Moravjecki tražio da Švajcarska u potpunosti podrži sankcije, prenosi Rojters.

"Rekao sam mu da ne samo da smo podržali, nego smo otišli i korak dalje", dodao je Kasis.

Moravjecki je u Varšavi rekao da Švajcarska mora da zamrzne račune ruskih oligarha i konfiskuje njihovu imovinu.

Švajcarska je primijenila iste sankcije protiv Rusije kao i EU.

20:06h

Rusija je Crvenom krstu poslala detalje o više od 500 ukrajinskih zarobljenika, javlja Interfaks, pozivajući se na ruskog komesara za ljudska prava Tatjanu Moskalkovu.

Rusija je spremna da preda ukrajinske zarobljenike u zamjenu za ruske, rekla je Moskalkova, prenosi Rojters.

20:05h

Stejt department je potvrdio da se ambasador Sjedinjenih Država u Moskvi Džon Saliven sastao sa predstavnicima ruske vlasti i da je tom prilikom zatražio od Moskve da poštuje međunarodno pravo. Tražio je i konzularni pristup američkim državljanima pritvorenim u Rusiji.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima da je "potpuno neprihvatljivo" to što je Sjedinjenim Državama odbijen konzularni pristup pritvorenim američkim državljanima, prenosi Rojters.

20:04h

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj poručio je da je Evropska unija spremna da uvede nove sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Restriktivne mjere i dalje predstavljaju važan dio našeg pristupa i spremni smo da sa našim partnerima preduzmemo dalje mjere", rekao je Borelj novinarima posijle sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU u Briselu.

17:56h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da nikada neće prihvatiti ruske ultimatume i predati Rusima gradove poput Kijeva, Marijupolja i Harkova.

"Imamo ultimatum sa stavkama: 'Pratite ih i onda ćemo okončati rat'", rekao je Zelenski u intervjuu ukrajinskom javnom servisu.

"Rusija ne može prihvatiti takav ultimatum", poručio je ukrajinski predsjednik, prenosi Rojters.

17:18h

Rusija se povukla iz mirovnih pregovora sa Japanom i zamrzla zajedničke ekonomske projekte zbog sankcija koje je Tokio uveo Moskvi ubog Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

Rusija i Japan još nisu formalno završili mirovne pregovore iz Drugog svjetskog rata zbog spornih Kurilskoh ostrva, koje japan naziva Sjeverne teritorije.

"Pod trenutnim uslovima, Rusija ne želi da nastavi pregovore sa Japanom o mirovnom sporazumu", navelo je ministarstvo dodajući da se Japancima ukida bezvizni režim koji je važio za Kurilska ostrva, prenosi Rojters.

15:50h

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio je da je od početka konflikta u Ukrajini poginulo najmanje 925 civila, a 1.496 osoba je ranjeno, prenosi Rojters.

Timovi UN nisu mogli da dobiju i potvrde izvještaje o žrtvama u nekoliko teško pogođenih gradova, uključujući Marijupolj.

15:50h

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije pozvalo je američkog ambasadora u Moskvi Džona Salivena, kako bi mu uručilo diplomatsku notu zbog "neprihvatljivih komentara" koje je predsjednik SAD Džo Bajden iznio na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

Bajden je prošle nedjelje rekao da Putina smatra ratnim zločincem.

Izmjena: 17:57h
15:40h

Sud u Moskvi zabranio je društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram rad na teritoriji Rusije zbog, kako se navodi, širenja ekstremizma, prenosi Rojters.

Povezani članci

21. Mart 2022.

Rusija zabranila Fejsbuk i Instagram

14:14h

Ukrajina i Rusija počele su danas još jednu rundu mirovnih pregovora, 26 dana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pregovarači su održali 90-minutni video poziv, a očekuje se da će radne grupe nastaviti sa sastancima tokom dana.

"Danas radimo cijeli dan", rekao je ukrajinski delegat i poslanik David Arakhamia, prenosi Slobodna Evropa.

Ukrajina i Rusija vodile su nekoliko rundi pregovora, počevši u Bjelorusiji, a nedavni je održan putem video linka.

Međutim, sporazum o prekidu vatre ili povlačenju nije dogovoren.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponovio da Ukrajina neće prihvatiti uslove koji ugrožavaju njen teritorijalni integritet.

13:51h

Bombe padaju na Mariupolj "svakih 10 minuta", rekao je za CNN ukrajinski oficir u opkoljenom lučkom gradu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kapetan Svjatoslav Palamar iz Nacionalne garde Azov rekao je da se on i njegovi saborci neće predati u Mariupolju.

"Bombe padaju svakih 10 minuta. Ratni brodovi ruske mornarice granatiraju. Juče su vojnici deaktivirali četiri tenka, [kao i] oklopna vozila i trupe. I dalje nam treba municija, protivtenkovsko oružje i porotivvazdušna odbrana", rekao je za CNN.

Ukrajina je odbila ultimatum Moskve da preda Mariupolj nakon što je prošao ruski rok postavljen u pet sati ujutro po moskovskom vremenu (šest sati po centralnoevropskom vremenu) u ponedjeljak (21. mart).

13:26h

Vlasti u Odesi optužile su ruske snage da su rano jutros (21. mart) izvele napad na stambene zgrade u predgrađu ovog ukrajinskog grada, prvi takav napad na crnomorski lučki grad, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gradsko vijeće je navelo da žrtava nije bilo, iako je napad prouzrokovao požar.

"Ovo su stambene zgrade u kojima žive mirni ljudi", rekao je gradonačelnik Genadiy Truhanov.

Rusija negira da je ciljala na civile.

Odesa se u izvještajima spominje kao ključna strateška meta ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer je bitna za većinu pomorske trgovine u Ukrajini.

Ukrajina nema nijednu drugu veliku luku na koju bi se mogla osloniti, a zauzimanje Odese značilo bi da Rusija efektivno dominira cijelom sjevernom obalom Crnog mora, prenosi Skaj njuz.

13:18h

Rojters je objavio današnje fotografije iz grada Mikolajiva:

13:08h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da u vrijeme pregovora sa Kijevom neće biti obustave vatre u Ukrajini, jer je ukrajinska strana više puta kršila dogovor.

On je novinarima rekao da ukrajinske snage bilo koju obustavu vatre koriste za pregrupisavanje kako bi "nastavile napade na ruske vojnike".

Peskov je kazao da Kremlj smatra da je napredak u rusko-ukrajinskim pregovorima nedovoljan kako bi se govorilo o kontaktima dvojice predsjednika, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ali nije želio da govori o detaljima pregovora.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak ranije je izjavio da pregovori mogu da traju nekoliko nedjelja. Po njegovim riječima, osnovni zahtjev Kijeva je obustava vatre, povlačenje vojske i političko rješavanje pitanja spornih teritorija.

12:32h

Portal Ukrajinska pravda piše pozivajući se na Serhija Bračuka, portparola Oblasne vojne uprave Odese, da je Odesa jutros granatirana od strane pomorske artiljerije, te da nema žrtava.

"Nekoliko domaćinstava u Odesi je ujutru oštećeno od granatiranja ruske brodske artiljerije, Nema žrtava", napisao je Bračuk na Telegramu, navodi Ukrajinska pravda.

Bonus video: