Erdogan traži od EU da ponovo pokrene pregovore o pridruživanju

Izjava turskog predsjednika dolazi u trenutku kada rat u Ukrajini omogućava Ankari da se vrati na međunarodnu scenu zbog napora u posredovanju u rješavanju te krize

5375 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: REUTERS
Sa sastanka, Foto: REUTERS

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je danas od Evropske unije da ponovo pokrene "pregovore o pristupanju", uoči samita lidera EU u Briselu posvjećenog invaziji Rusije na Ukrajinu.

"Očekujemo da EU brzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da započne pregovore o carinskoj uniji bez prepuštanja ciničnim kalkulacijama", izjavio je Erdogan u Ankari na kraju sastanka sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Izjava turskog predsjednika dolazi u trenutku kada rat u Ukrajini omogućava Ankari da se vrati na međunarodnu scenu zbog napora u posredovanju u rješavanju te krize.

Pregovori o mogućem pristupanju Turske EU, koji su počeli 2005. godine, zastajkuju posljednjih godina zbog ponekad intenzivnih tenzija Turske sa Briselom na više frontova.

Evropska komisija je ocijenila krajem 2020. da su šanse Ankare za članstvo "u zastoju" zbog odluka koje su suprotne interesima EU koje su donjeli njeni lideri.

"Turska je nastavila da se udaljava od Evropske unije, uz ozbiljno nazadovanje u oblastima vladavine i osnovnih prava", navela je tada Evropska komisija.

Savjeznica Ukrajine i članica NATO-a, Turska od početka krize u Ukrajini pokušava da olakša posredovanje između Moskve i Kijeva, ali je odbila da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije.

Bonus video: