Regulator EU počinje reviziju španske vakcine protiv koronavirusa

Rani rezultati ukazuju na to da imuni odgovor postignut sa Hiprom može biti efikasan protiv koronavirusa i njegovog lakše prenosivog omikron soja

1712 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Regulator za lijekove Evropske unije saopštio je danas da je započeo ubrzani proces revizije eksperimentalne buster doze vakcine protiv koronavirusa koju je napravila španska kompanija Hipra.

U saopštenju, agencija navodi da procjenu zasniva na preliminarnim podacima iz laboratorijskih studija i istraživanja kod odraslih koji su poredili Hiprinu buster dozu sa vakcinom koju je proizveo Fajzer.

Rani rezultati ukazuju na to da imuni odgovor postignut sa Hiprom može biti efikasan protiv koronavirusa i njegovog lakše prenosivog omikron soja.

Hiprina vakcina je zasnovana na proteinima i napravljena je korišćenjem slične tehnologije kao Novavaks vakcina protiv koronavirusa, koju su EMA i druge agencije odobrile u decembru.

Ona je namijenjena da bude dopunska doza za osobe koje su primile sve doze RNK vakcine ili vakcine zasnovane na vektorima, poput AstraZeneke i Džonson i Džonson.

Bonus video: