Bibilov: Južna Osetija će u bliskoj budućnosti preduzeti pravne korake ka ujedinjenju sa Rusijom

„Ruski svijet danas brani interese svojih pristalica, onih koji se protive nacizmu, koji poštuju univerzalne humanitarne vrijednosti i osnovna prava i norme koje dijeli čitava međunarodna zajednica“

10565 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube

Južna Osetija će u bliskoj budućnosti preduzeti pravne korake za pridruživanje Ruskoj Federaciji, izjavio je njen predsjednik Anatolij Bibilov, saopštila je pres-služba partije Jedinstvena Rusija.

„Vjerujem da je ujedinjenje sa Rusijom naš strateški cilj. To je naš put i težnja našeg naroda. Tim putem treba da idemo naprijed. Odgovarajući pravni koraci biće učinjeni u bliskoj budućnosti. Republika Južna Osetija će postati dio svoje istorijske matice – Rusije“, rekao je on.

Bibilov je istakao da Južna Osetija, Rusija i cijeli svijet žive kroz period epohe, prenosi Tass.

„Ruski svijet danas brani interese svojih pristalica, onih koji se protive nacizmu, koji poštuju univerzalne humanitarne vrijednosti i osnovna prava i norme koje dijeli čitava međunarodna zajednica“, rekao je Bibilov.

On je istakao da se prvi čin oživljavanja ruskog svijeta dogodio u Južnoj Osetiji 2008. godine, kada je Rusija odlučila da prizna nezavisnost republike.

"To je bila istorijska odluka koja je narodu Južne Osetije dala garancije mira i šansu za razvoj. Međutim, glavni istorijski i strateški cilj naroda Osetije - podijeljenog naroda - je ujedinjenje u okviru jedne države - Rusije. Naš narod je više puta potvrdio ovaj cilj“, rekao je Bibilov.

Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije 26. avgusta 2008. nakon gruzijske oružane agresije na Chinval. Ruski lideri su više puta rekli da je priznanje nezavisnosti ove dvije bivše autonomije Gruzije odražavalo postojeće realnosti i da nije podleglo reviziji. Tbilisi je do danas odbijao da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Centralna izborna komisija Južne Osetije je 15. marta završila registraciju predsjedničkih kandidata. Na predsjedničkim izborima 10. aprila na mjestu šefa države će se takmičiti aktuelni predsjednik Anatolij Bibilov, zamjenik predsjednika republičkog parlamenta Aleksandar Plijev, lider političke partije Nihaz Ruslan Gaglojev, poslanik Gari Muldarov i bivši član parlamenta Dmitrij Tasojev. Bibilov je izabran za predsjednika u aprilu 2017. Od juna 2014. bio je na mestu predsjednika parlamenta.

Bonus video: