Zelenski: Rusija jača snage u blizini Mariupolja, biće bitke pred nama

- Trideset šesti je dan invazije Rusije na Ukrajinu

Šef turske diplomatije Mevlut Čavošoglu izjavio je da bi ministri inostranih poslova Rusije i Ukrajine, Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba, mogli ponovo da se sastanu u Turskoj u roku od jedne ili dvije nedjelje

105410 pregleda 35 reakcija 32 komentar(a)
Građanin Mariupolja pored groba svog prijatelja ubijenog tokom rusko-ukrajinskog konflikta, Foto: Reuters
Građanin Mariupolja pored groba svog prijatelja ubijenog tokom rusko-ukrajinskog konflikta, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2022. 00:55h
Završeno
23:16h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak veče da je situacija na jugu i regionu Donbasa i dalje izuzetno teška i ponovio da Rusija jača snage u blizini opkoljenog grada Mariupolja.

Agencija Rojters prenosi da je Zelenski u video obraćanju rekao da je otpustio dva visoka člana službe nacionalne bezbjednosti zbog toga što su izdajnici.

Zelenski, je rekao i da su Rusi bili toliko zli i toliko željni uništenja da se činilo da su iz drugog svijeta, "čudovišta koja pale i pljačkaju, koja napadaju i žele da ubiju".

Rusija kaže da sprovodi "specijalnu operaciju" da razoruža i "denacifikuje" svog susjeda. Moskva takođe negira optužbe Kijeva da ruske snage gađaju civile.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

Zelenski je rekao da su ukrajinske snage potisnule Ruse iz Kijeva i Černjigova - dva grada za koja je Moskva najavila da više neće biti u žarištu napada dok nastoje da obezbijede separatističke oblasti Donbas i Lugansk na jugoistoku.

"Biće pred nama bitke. Još treba da idemo veoma teškim putem da bismo dobili sve što želimo. Situacija na jugu i u Donbasu ostaje izuzetno teška"", rekao je on.

Zelenski je rekao da je otpustio dvojicu najviših zvaničnika u službi nacionalne bezbjednosti - generalnog šefa unutrašnje bezbjednosti, kao i šefa ogranka te agencije u oblasti Herson.

"Nemam vremena da se bavim svim izdajnicima, ali će postepeno svi biti kažnjeni", rekao je on i dodao da su njih dvojica iznevjerila zakletvu da će braniti Ukrajinu. On nije naveo konkretne detalje.

Izmjena: 00:51h
22:07h

Italijanski premijer Mario Dragi i njemački kancelar Olaf Šolc složili su se u telefonskom razgovoru o važnosti održavanja sankcija Rusiji, koje su se "pokazale veoma efikasnim", saopštila je Dragijeva kancelarija.

Telefonski razgovor između dva lidera uslijedio je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio da će prekinuti ugovore o snabdijevanju Evrope trećinom gasa ukoliko ne budu plaćeni u ruskoj valuti, što je njegov najjači ekonomski odgovor do sada da uguši sankcije Zapada zbog njegove invazije na Ukrajinu. 

I Italija i Njemačka su veliki uvoznici ruskog gasa.

21:42h

Tim Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) stigao je u grad pod kontrolom snaga Ukrajine iz kojeg se priprema da uđe u Marijupolj kako bi izveo civile iz tog opkoljenog lučkog grada, razorenog ruskim napadom, saopštio je danas zamjenik direktora operacija MKCK Žulijn Lerison.

U saopštenju se navodi da tim koji se okuplja u jugoistočnom gradu Zaporožju ima ljekove, hranu, vodu, higijenske pakete i drugo najpotrebnije.

Lerison je rekao da je MKCK spreman za dogovor na visokom nivou, ali je usredsređen na to da omogući timu da bezbjedno uđe i napusti Marijupolj.

Ruska vojska je saopštila da se obavezala na prekid vatre na ruti od Marijupolja do Zaporožja, a ukrajinske vlasti da će poslati 45 autobusa da odvezu stanovnike i da će obezbijediti najnužnije za one koji ostaju.

21:18h

Velika Britanija je uvela sankcije protiv više od deset ruskih medijskih ličnosti i organizacija, koje optužuje za širenje propagande i dezinformacija o ratu u Ukrajini.

U najnovijoj grupi osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u zemlju nalaze se televizijski voditelj Sergej Brilev, koji je živio u Velikoj Britaniji, izvršni direktor Gasprom-medije Aleksandar Žarov i direktor televizije RT Aleksej Nikolov.

Sankcije su uvedene i medijskim organizacijama TV-Novosti, u čijem je vlasništvu RT, i Rosija sivodnja, u čijem sastavu je novinska agencija Sputnjik.

Velika Britanija je uvela sankcije i general-pukovniku Mihailu Mizincevu, načelniku Komandnog i kontrolnog centra nacionalne odbrane Rusije, optuživši ga za organizovanje izvršenja zločina, uključujući opsadu Marijupolja.

18:31h

Pogledajte apokaliptični video iz Marijupolja.

18:28h

Velika Britanija i njeni saveznici saglasili su se da pošalju dodatnu vojnu pomoć u Ukrajinu kako bi pomogli u njenoj odbrani od ruske invazije, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas, prenosi Rojters.

On je rekao da vojna pomoć uključuje artiljeriju većeg dometa, municiju i protivvazdušno oružje.

17:56h

Grad Mariupolj i "koridor" između dva istočna grada, Izjuma i Volnovahe, postaju ključna bojišta u Ukrajini, rekao je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

"(Rusija) povlači snage u Kijevskoj oblasti, ali je prerano govoriti da se isto dešava i u Černigovskoj oblasti", rekao je savjetnik Vadim Denisenko.

Rusija je u utorak saopštila da će smanjiti operacije u regionima Kijeva i Černigova. Šef NATO-a rekao je danas da se radi o pregrupisavanju, a ne o povlačenju.

17:55h

Predsjednik Sjedinjenih Američki Država Džozef Bajden naredio je oslobađanje milion barela nafte dnevno iz nacionalnih strateških rezervi u periodu od šest mjeseci...

Opširnije OVDJE>>>

17:08h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim strani kupci moraju da plaćaju ruski gas u rubljama od 1. aprila.

Opširnije OVDJE>>>

16:11h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da su mnoge ruske snage koje su okupirale nuklearnu elektranu u Černobilju napustile je i krenule ka bjeloruskoj granici, ostavljajući samo nekoliko na teritoriji ugašene elektrane.

"Okupatori, koji su zauzeli nuklearnu elektranu u Černobilju i druge objekte u zoni isključenja, krenuli su u dvije kolone ka ukrajinskoj granici“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Rečeno je da su se ruske snage takođe povukle iz obližnjeg grada Slavutiča, gdje žive ukrajinski radnici u Černobilju.

15:28h

Ruske snage oko Kijeva izgubile su ofanzivne kapacitete i mijenjaju taktiku da bi više favorizovali napade na daljinu nego direktne borbe, rekao je u zamjenik načelnika štaba ukrajinskih kopnenih snaga.

Govoreći u onlajn video obraćanju o odbrani prijestonice, Oleksandr Gruževič je rekao:

"Neprijatelj je skoro iscrpio svoj ofanzivni potencijal, ali snage koje su ostale oko Kijeva nisu male", rekao je Gruževič, prenosi Rojters.

15:01h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je na hiljade ljudi ubijeno u Mariupolju otkako su ruske snage počele opsadu tog grada.

"Svi znaju da je tamo humanitarna katastrofa", rekao je Zelenski belgijskim poslanicima u obraćanju putem video linka.

14:53h

Peskov o tvrdnjama SAD: Oni jednostavno ne razumiju način na koji mi radimo.

14:15h

Ruske snage u Ukrajini se ne povlače već se regrupišu, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, komentarišući najave Moskve o smanjenju vojnih operacija oko Kijeva, javlja Rojters, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Prema našim obavještajnim podacima, ruske jedinice se ne povlače već repozicioniraju. Rusija pokušava da se pregrupiše, dopuni i pojača svoju ofanzivu u regionu Donbasa", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

"Istovremeno, Rusija vrši pritisak na Kijev i druge gradove. Tako da možemo očekivati dodatne ofanzivne akcije koje donose još više patnje."

Moskva je, inače, nakon pregovora s Kijevom u Istanbulu 29. marta rekla da namjerava da smanji vojne aktivnosti u Kijevu i Černihivu, a Ukrajina je navela da će razmisliti o tome treba li postati "neutralna" država.

Neutralni status bi značio da se Ukrajina neće pridružiti nijednom vojnom savezu, kao što je NATO, niti će imati sjedišta vojnih baza.

U međuvremenu je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao dekret prema kome ta država regrutuje 134.500 muškaraca u dobi od 18 do 27 godina.

Mladići će biti primljeni u vojsku do sredine jula, prenosi dpa.

14:13h

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori saopštila je danas da ukrajinska asocijacija "Dobro djelo" u nedjelju, 3. aprila u Podgorici organizuje "Marš podrške Ukrajini protiv ruske agresije".

14:12h

Otkud Roman Abramovič na mirovnim pregovorima - ukrajinska strana kaže da je on ključni čovjek

14:03h

Vlada Crne Gore nije na današnjoj sjednici usvojila Predlog odluke o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini.

Povezani članci

31. Mart 2022.

Vlada ni danas nije uvela sankcije Rusiji

14:01h

Italija ne vjeruje da će isporuke gasa iz Rusije biti prekinute zbog spora oko valute za plaćanje, izjavio je u četvrtak premijer te zemlje Mario Dragi, prenosi Rojters.

„Ne, nisu u opasnosti“, rekao je Dragi na konferenciji za novinare upitan o snabdijevanju gasom.

On je takođe rekao da vjeruje da se Rusija povukla od zahtjeva za plaćanje u rubljama, što je vjerovatnoća koju je postavila kao reakcija na sankcije Zapada uvedene nakon njene invazije na Ukrajinu.

„Mislim da zapadne zemlje nisu učinile ništa osim što su rekli da bi bilo neprihvatljivo plaćati u rubljama, ako ne i nemoguće“, rekao je Dragi.

„Mislim da je u Rusiji došlo do procesa razmišljanja koji je doveo do razumijevanja šta znači plaćati u rubljama."

13:11h

Turska je, u principu, spremna da djeluje kao zemlja garant za Ukrajinu, ali treba razraditi detalje takvog formata, rekao je predsjednik Tajip Erdogan, dodajući odluku Moskve da smanji neke od svojih operacija blizu Kijeva i Černigova je bio „zaista važan”, prenosi Rojters.

Članica NATO-a Turska dijeli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru, ima dobre veze sa objema i ponudila je da posreduje u sukobu. Podržala je Ukrajinu dok se protivila sankcijama Moskvi, a ove nedelje je ugostila pregovarače sa obje strane za prve mirovne pregovore licem u lice u poslednjih nekoliko nedelja.

Govoreći o letu iz Uzbekistana, Erdogan je rekao da su razgovori u Istanbulu, gdje je Ukrajina dala Rusiji pismeni predlog za okončanje rata, dali "značajan zamah" procesu. On je dodao da će ponovo prenijeti ponudu da ugosti ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i ruskog Vladimira Putina za razgovore.

„Što se tiče garancije, mi možemo da budemo jedna od zemalja garanta koja obezbjeđuje bezbjednost Ukrajine, mi smo u principu spremni za to, ali, naravno, potrebno je razraditi detalje o tome“, citira ga emiter NTV, pozivajući se na ponuda Ukrajine za nekoliko zemalja, uključujući Tursku, da budu garanti bezbjednosti.

12:56h

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je danas da sarađuje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (MKCK) na povratku Ukrajinaca koji su "oteti ili nasilno preseljeni" u Rusiju, prenosi Rojters.

Ukrajina je optužila Rusiju da je nasilno deportovala hiljade ukrajinskih civila u Rusiju od invazije 24. februara.

Rusija je saopštila da sprovodi evakuaciju civila iz oblasti ukrajinskog fronta.

Bonus video: