Putin: Ruski gas od petka se mora plaćati u rubljama; Njemačka i Francuska odbijaju zahtjev: Ucjena

"Ukoliko takve isplate ne budu izvršene, smatraćemo da je to neizvršenje kupaca, sa svim posljedicama koje proizilaze. Niko nam ništa ne prodaje besplatno, a nećemo ni da radimo u dobrotvorne svrhe"

45775 pregleda 1030 reakcija 86 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim strani kupci moraju da plaćaju ruski gas u rubljama od 1. aprila.

Putin je kazao da će ugovori biti obustavljeni ako ta plaćanja ne budu izvršena.

"Da bi kupovali ruski prirodni gas, oni moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Sa tih računa će se od sjutra vršiti plaćanja za isporučeni gas“, rekao je Putin u TV obraćanju.

Njemačka i Francuska su odbacile zahtjeve Rusije da evropske zemlje plaćaju svoj gas u rubljama kao neprihvatljivo kršenje ugovora, dodajući da taj manevar predstavlja "ucjenu".

"Ukoliko takve isplate ne budu izvršene, smatraćemo da je to neizvršenje kupaca, sa svim posljedicama koje proizilaze. Niko nam ništa ne prodaje besplatno, a nećemo ni da radimo u dobrotvorne svrhe – to jest, postojeći ugovori će biti uklonjeni", rekao je predsjednik Rusije, prenosi Rojters.

Putinova odluka da sprovede plaćanje u rubljama za gas je podstakla rusku valutu, koja je pala na istorijski minimum kada je Zapad primijenio sveobuhvatne sankcije nakon što je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 24. februara.

Ali zapadne kompanije i vlade su odbacile ovaj potez kao kršenje postojećih ugovora koji su utvrđeni u eurima ili dolarima.

Putin je rekao da je promjena namijenjena jačanju suvereniteta Rusije i da će se pridržavati svojih obaveza po svim ugovorima. Rusija isporučuje oko trećine evropskog gasa.

Predsjednik Rusije je rekao i da će "zapadne nacije pokušati da pronađu nove osnove za sankcije Rusiji".

Kazao je i da Rusija mora da teži da zadrži radna mjesta i da otvori nova.

Putin je takođe rekao da Sjedinjene Države profitiraju od globalnih turbulencija, dodajući da su kompanije američkih vojnih kompleksa u porastu.

Govoreći na konferenciji za novinare, njemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da još nije vidio dekret koji je potpisao Putin, dodajući da je Njemačka spremna za sve scenarije, uključujući i prekid dotoka ruskog gasa u Evropu.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da su Francuska i Njemačka odbile zahtjev Rusije.

"Pokušaj Rusije da podijeli zapadne saveznike zahtijevanjem plaćanja gasa u rubljama je propao", rekao je Habek, dodajući da su zapadni saveznici odlučni da Rusija ne bude "ucjenjivana".

Neimenovani zapadni zvaničnik agenciji Rojters je rekao da ne misli da će Rusija moći da nadoknadi izgubljeni prihod od prodaje nafte i gasa Zapadnoj Evropi tako što će ih povećati u druge djelove svijeta.

"Takođe je nevjerovatno teško za Rusiju da prestane da prodaje naftu i gas zapadnoj Evropi, pa čak i ako bi tokom nekog perioda mogli da povećaju prodaju na istok, u Kinu, Indiju, to neće zamijeniti prodaju koju oni trenutno imaju u zapadnu Evropu", rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

"Veoma sam skeptičan da će se ovakve vrste prijetnji shvatiti, mislim da bi to bilo previše štetno po rusku državu", dodao je zvaničnik, u komentarima datim dok je Putin davao svoju najavu.

Šolc: Plaćaćemo i dalje u eurima, a ponekad i u dolarima

Njemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da je njegova zemlja provjerila ugovore sa Rusijom za isporuke gasa i da će nastaviti da ih plaća u eurima, a ponekad i u dolarima.

Šolc je ponovio da se Njemačka nada da će ove godine postati nezavisna od ruskog uvoza nafte i uglja, ali i da će biti potrebno više vremena da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Šolc je dodao da se moraju zatvoriti rupe u sankcijama uvedenim zbog ruske invazije na Ukrajinu kako bi se nastavio pritisak na Putina.

Bonus video: