Predsjednički izbori u Francuskoj: Makron i dalje favorit, Le Pen smanjuje razliku

Analitičari navode da je predizborna kampanja blijeda, bez prave neizvjesnosti i da se odvija uz određenu nezainteresovanost građana što bi moglo da dovede do slabijeg odziva birača

4331 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube/ France 24
Foto: Screenshot Youtube/ France 24

Francuski predsjednik, centrista Emanuel Makron i dalje je favorit na predsjedničkim izborima, ali kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen smanjuje razliku, prenijeli su danas francuski mediji rezultate nove ankete.

Makron bi u prvom krugu izbora zakazanog za 10. april mogao da osvoji 28 odsto glasova, a Le Penova 21 odsto.

Čini se sve izvjesnijim da će se ponoviti situacija kao na prethodnim predsjedničkim izborima 2017. godine, kada su Makron i Marin Le Pen ušli u drugi krug izbora.

Kandidat radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon bio bi treći po anketi sa 15,5 odsto glasova, ispred kandidata ekstremne desnice Erika Zemura sa 10,5 odsto glasova. Iza Zemura je kandidatkinja tradicionalne desnice Valeri Pekres sa 9,5 odsto glasova.

Anketa je sprovedena onlajn od 28. do 30. marta nad više od 1.500 ispitanika.

Analitičari navode da je predizborna kampanja blijeda, bez prave neizvjesnosti i da se odvija uz određenu nezainteresovanost građana što bi moglo da dovede do slabijeg odziva birača, prenijela je agencija Frans pres.

Oni ocjenjuju da su u Francuskoj, iscrpljenoj posle dvije godine pandemije korona virusa i zabrinutoj zbog sukoba u Ukrajini, najvažniji izbori ovog puta u drugom planu.

Bonus video: